Jonas Sjöstedt (V) om dealen i januariavtalet: Det är omoget

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt vill förhandla med regeringen om Arbetsförmedlingen för att inte göra verklighet av sitt hot om misstroendeomröstning mot arbetsmarknadsministern. Men hittills har han fått kalla handen. I vägen för samtal står januariavtalet som utesluter Vänsterpartiet från förhandlingsbordet.
– Vi och Socialdemokraterna har gjort ett stort antal statsbudgetar, massor med reformer, och sen plötsligt får vi inte prata med varandra. Hur kunde de gå med på det?

Senast på tisdag måste regeringen ändra sina planer på att privatisera Arbetsförmedlingen, annars kommer Vänsterpartiet begära misstroendeomröstning mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S). Även Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna har anslutit sig till hotet.

Vänsterpartiets krav är att privatiseringen inte ska baseras på lagen om valfrihetssystem (LOV), att man ska ge tid till att utreda reformen, ge mer pengar till Arbetsförmedlingen, att verksamheten ska finnas i hela landet och att man ska säkra stöd för funktionsnedsatta.

De två första kraven är även krav som Moderaterna och Kristdemokraterna ställer.

Det låter som att regeringen och samarbetspartierna i första hand är inställda på att uppfylla M:s och KD:s krav. Räcker det för att slopa hotet om misstroendeförklaring?

– Nä, vi vill gärna att man berättar vad man ska göra på de andra områdena också. Där har man rört sig litegrann. Men det finns en bit kvar.

Om regeringen ändrar sig på de punkter som M och KD har krävt. Är det då ni eller M och KD som fått inflytande?

– Det är vi som satt igång hela det här och krävt att man ska göra något åt kaoset i Arbetsförmedlingen. Vi kan inte se på när arbetslösa far illa som man gör i dag. Så utan oss hade det här över huvud taget inte hänt. Regeringen har redan gått med på vissa mindre eftergifter.

”S har målat in sig i ett hörn”

Vänsterpartiet har uppmanat Stefan Löfven att förhandla med Vänsterpartiet om hur Arbetsförmedlingen ska förändras. Men regeringen vill inte samtala med V. I januariöverenskommelsen skrevs det uttryckligen in att ”Vänsterpartiet inte kommer att ha inflytande över den politiska inriktningen under den kommande mandatperioden”.

– Jag skulle vilja säga att det är omoget. Vi har en minoritetsregering som måste förhandla med andra partier. Vi och S har gjort ett stort antal statsbudgetar, massor med reformer, och sen plötsligt får vi inte prata med varandra. Hur kunde de gå med på det?

Men de är ju beredda att prata med andra partier?

– Tänk om de inte vill då? De måste ju kunna prata med oss också. Socialdemokraterna har ju målat in sig i ett hörn. Vi har ju mycket mer gemensamt med dem i den här frågan. De vill inte ha någon privatisering egentligen. Vi vill bägge satsa på arbetsmarknadsutbildning så att människor faktiskt kan få ett bra och riktigt jobb.

Agenda har sökt företrädare för Centerpartiet, Socialdemokraterna och Moderaterna men alla har tackat nej till att delta i programmet.

Se hela intervjun med Jonas Sjöstedt i SVT:s Agenda

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer