Foto: Fredrik Sandberg/TT

Moderaterna: Återkalla alla samordningsnummer

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen publicerade Moderaterna ett inlägg i sociala medier med budskapet att de vill att alla samordningsnummer, ett sorts tillfälligt personnummer, återkallas. Inlägget är en kommentar på ett förslag som partiet lyft i Skatteutskottet.

Inlägget, som bland annat publicerades på Facebook, följer förslaget som lämnades in till Skatteutskottet innan julhelgen 2018 och kommer att behandlas i mitten på januari. Där föreslås skärpning av systemet med samordningsnummer.

Samordningsnummer är en identitetsbeteckning för personer som inte är folkbokförda i Sverige och har ifrågasatts och kritiserats på flera håll den senaste tiden. Bland annat har polisen larmat om att systemet utnyttjas av kriminella, vilket SVT Nyheter har rapporterat om.

Vill att identiteter styrks

Kritiken från moderat håll handlar, enligt inlägget, om att personer beviljats samordningsnummer trots att deras identiteter inte är styrkta, och i inlägget skriver man bland annat:

”Det gör att människor kan ha flera identiteter samtidigt och begära ut mer bidrag än de har rätt till. Hur många skattekronor som felaktigt betalas ut med anledning av detta är det ingen som vet. Stöd från välfärdssystemen ska gå till dem som verkligen behöver det – inte till andra. Moderaterna vill att alla samordningsnummer ska återkallas och att det ska krävas fysisk närvaro för förnyelse.”.

De manar även på att fler partier bör ställa sig bakom förslaget.

KD har krävt lagändring

Kristdemokraterna har tidigare gått ut och krävt en lagändring och föreslagit att alla samordningsnummer bör makuleras om inte ”personerna bakom kan inställa sig hos Skatteverket och styrka sin identitet med ID-handling”.

– Jag tror att stora delar av svenska folket tycker det är naivt och ofattbart att man inte agerar, varför man inte ändrar de här reglerna. Det är hög tid nu, sa riksdagsledamoten Mikael Oscarsson (KD) till SVT Nyheter tidigare.

Förslag från regeringen väntas

Finansminister Magdalena Andersson (S) har tidigare uttalat sig om oppositionens förslag.

– Jag har noterat flera förslag från oppositionen där man uppenbarligen inte förstår vad samordningsnummer är och inte är, skrev finansministern i ett mejl till SVT Nyheter.

Enligt Magdalena Andersson ska regeringen återkomma med skarpa förslag gällande systemet för samordningsnummer.

Moderaternas förslag till Skatteutskottet:

Moderaterna vill:

– att det ska krävas personlig inställelse hos Skatteverket för att få ett samordningsnummer. Det gäller redan för personnummer.

– att alla som idag innehar samordningsnummer ska genom personlig inställelse hos Skatteverket bekräfta sin identitet, De samordningsnummer som inte bekräftas inom en rimlig tidsperiod, förslagsvis ett år, avslutas om inte särskilda skäl föreligger. 

– att biometrisk data används för att göra identifieringen av handlingens innehavare tydligare. Det vill säga liknande krav som gäller för pass bör även gälla samordningsnummer.

Förslaget ska behandlas i utskottet den 16 januari.

Källa: Moderaterna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.