”Om det är en näringsverksamhet ska de ju beskattas för det”, enligt Tobias Wijk, verksamhetsutvecklare på Skatteverket. Foto: SVT

Skatteverket: Kluster av brottslighet runt handeln med adresser

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter har identifierat flera personer som säljer adresser till utländska medborgare för några hundralappar i månaden. Skatteverket känner till den svarta handeln med adresser.- Vi ser kluster av bedrägerier och brottslighet kring vissa aktörer och vissa adresser, säger Tobias Wijk på Skatteverket.

Över 100 utländska medborgare med samordningsnummer är registrerade på lägenheten söder om Stockholm. Enligt uppgifter till SVT Nyheter har kvinnan som bor där i flera års tid erbjudit sin adress till människor mot betalning. De som är registrerade på adressen får genom henne tillgång till post från myndigheter och liknande.

Kvinnan är inte den enda som erbjuder en adress. Vi har identifierat flera lägenheter där runt 100 personer är registrerade.

– Vi känner till problematiken. Vi ser den här typen av adresser som nyttjas systematiskt i någon form, säger Tobias Wijk som är verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Ska betala skatt

Det är inte olagligt att erbjuda människor att ha sin postadress på en lägenhet trots att de inte bor där. Men om någon tar betalt för det bör personen betala skatt, enligt Tobias Wijk.

– Om det är en näringsverksamhet ska de ju beskattas för det, har man gjort det systematiskt kan det vara olika former av ekonomisk brottslighet.

Runt 80 dömda för brott

För den som kommer till Sverige är en adress en nödvändighet för att kunna ta emot post från myndigheter. Vi kan även se att personer som begår brott använder sig av de identifierade lägenheterna.

I vår granskning har vi hittat runt 80 brottsdömda personer som har angett adressen söder om Stockholm i sin kontakt med myndigheter, däribland en dömd styckmördare.

– Det är när adresserna används i ett bedrägligt eller brottsligt syfte som det är ett problem, säger Tobias Wijk.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.