Över 36 000 fordon är registrerade på samordningsnummer, enligt Linda H Staaf, underrättelsechef på NOA. Foto: SVT

Polischefen: 700 personer hade minst tio fordon var

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har länge larmat om ett systematiskt fusk kopplat till samordningsnummer – framför allt när det kommer till bilmålvakter. Nu kräver de förändring.- Det behövs en översyn av systemet, säger Linda H Staaf, underrättelsechef på NOA.

Över 870 000 samordningsnummer har tilldelats personer som inte är folkbokförda i Sverige sedan systemet infördes för 20 år sedan.

När Skatteverket granskade personer med samordningsnummer 2017 bedömde man att runt 45 procent inte hade styrkt identitet. Av dem som kom från länder utanför EU saknade 75 procent rätt att arbeta i Sverige.

Växande skuggsamhälle

Det har, enligt polisen, bidragit till ett växande skuggsamhälle. Under vår granskning har vi pratat med flera myndigheter och personer med insyn som beskriver hur många som kommer till Sverige i hopp om ett bättre liv utnyttjas av arbetsgivare eller tvingas in i kriminalitet. Andra uppges komma hit med avsikt att begå brott.

Något som både polisen och Skatteverket har larmat om under många år.

– Samordningsnummer i sig har ett viktigt värde, men det missbrukas på olika sätt, säger Tobias Wijk på Skatteverket.

Problem med bilmålvakter

Det har skapats en svart marknad där utländska medborgare kan köpa alltifrån falska identiteter till adresser, det sistnämnda har SVT Nyheter granskat närmare.

Från polisens sida vill man särskilt lyfta fram problematiken med bilmålvakter.

– 2018 fanns det i Sverige över 700 samordningsnummer som vardera hade minst tio fordon registrerade på sig, säger Linda H Staaf som är underrättelsechef på polisens nationella operativa avdelning, NOA.

Används vid brott

Totalt uppgick det till över 36 000 fordon som var registrerade på samordningsnummer, enligt polisen.

– De här fordonen kan användas i brottslig verksamhet, till exempel av stöldligor som rör sig i landet, säger Linda H Staaf.

Hon säger att polisen har framfört till justitiedepartementet att en förändring av systemet är nödvändig.

– Vi ser att det är angeläget att det behövs en översyn av det här systemet, säger Linda H Staaf.

Fakta: Samordningsnummer

Samordningsnummer tilldelas personer som inte är folkbokförda i Sverige för att myndigheter och andra samhällsfunktioner ska kunna identifiera dem.

Det är Skatteverket som utfärdar numret på begäran av andra myndigheter, en individ kan inte göra en egen beställning.

Samordningsnummer infördes år 2000 och ser ut som ett personnummer med skillnaden att man lägger till 60 på födelsedagen. För en person född den 24 december 1980 blir alltså de sex första siffrorna 801 284.

Över 870 000 samordningsnummer har hittills utfärdats. När Skatteverket granskade 4 000 samordningsnummer 2017 kom man fram till att identiteten inte var styrkt i 45 procent av fallen. Dessutom saknade tre fjärdedelar av personer från länder utanför EU rätt att arbeta i Sverige.

Källa: Skatteverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.