Magdalena Andersson (S) anser att oppositionen inte förstår vad samordningsnummer är och inte är. Foto: TT

Finansministern om samordningsnummer: Finns ett behov

Uppdaterad
Publicerad

Systemet med samordningsnummer har ifrågasatts och kritiserats den senaste tiden. Men finansminister Magdalena Andersson (S) menar att det finns stora missförstånd kopplat till frågan.
– Myndigheterna har ett behov av att ha en identitetsbeteckning på personer som inte är bosatta i landet, skriver hon till SVT Nyheter.

Polisen och Skatteverket har länge larmat om problem kopplat till systemet med samordningsnummer. Något som bland annat Svenska Dagbladet, Dagens Nyheter, TV4:s Kalla fakta och SVT Stockholm har rapporterat om den senaste tiden.

Kristdemokraterna har därefter riktat kritik mot regeringen och föreslagit att samtliga samordningsnummer bör makuleras om inte ”personerna bakom kan inställa sig hos Skatteverket och styrka sin identitet med ID-handling”.

– Jag har noterat flera förslag från oppositionen där man uppenbarligen inte förstår vad samordningsnummer är och inte är, skriver finansminister Magdalena Andersson (S) i ett mejl till SVT Nyheter.

Stora missförstånd

Enligt henne förekommer det både missförstånd och förslag som riskerar att försvåra myndigheternas arbete.

– Det har exempelvis pratats om att radera hela systemet. Men myndigheterna har ett behov av att ha en identitetsbeteckning även på personer som inte är bosatta i landet för att fatta korrekta beslut, eller kunna identifiera brottslingar, skriver finansministern.

Samtidigt håller hon med om att det finns flera problem med systemet, bland annat när det kommer till identifiering av personer med samordningsnummer.

– Men det finns också stora missförstånd kring att samordningsnummer ger rätt att arbeta i Sverige, rätt att uppehålla sig i landet eller rätt att ta del av välfärdssystemet. Så är det inte och de missförstånden behöver klaras ut.

Ska bygga på styrkt identitet

Även Skatteverket vill skärpa kraven. De anser att samordningsnummer måste bygga på styrkt identitet, att informationsutbyte mellan myndigheterna måste bli bättre och att numret ska kunna avaktiveras.

Regeringen ska, enligt Magdalena Andersson, återkomma ”i närtid” med skarpa förslag som ska ge ett säkrare system för samordningsnummer.

Samordningsnummer tilldelas personer som inte är folkbokförda i Sverige för att myndigheter och andra samhällsfunktioner ska kunna identifiera dem.

Det är Skatteverket som utfärdar numret på begäran av andra myndigheter, en individ kan inte göra en egen beställning.

Samordningsnummer infördes år 2000 och ser ut som ett personnummer med skillnaden att man lägger till 60 på födelsedagen. För en person född den 24 december 1980 blir alltså de sex första siffrorna 801 284.

Över 870 000 samordningsnummer har hittills utfärdats. När Skatteverket granskade 4 000 samordningsnummer 2017 kom man fram till att identiteten inte var styrkt i 45 procent av fallen. Dessutom saknade tre fjärdedelar av personer med samordningsnummer från länder utanför EU rätt att arbeta i Sverige.

Källa: Skatteverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.