SVT:s reporter erbjuds adress för 500 kronor. Foto: SVT

Här säljs ”målvaktsadresser” på svarta marknaden – för upp till 500 kronor i månaden

Uppdaterad
Publicerad

Adresser, samordningsnummer och sängplatser på svarthotell. Genom annonser på den ryskspråkiga sajten erbjuds utländska medborgare en väg in i Sverige.

Den ryskspråkiga sajten ligger öppen för vem som helst. Här erbjuds utländska medborgare svenska postadresser för några hundralappar i månaden, madrassplatser för några tusenlappar och falska identiteter.

SVT Nyheter ringer upp en man i 40-årsåldern som i en annons uppger att han säljer adresser.

– Vi måste träffas, säger han på frågan om hur vi ska gå tillväga.

Kan tjäna stora pengar

Mannen förklarar att adressen ligger i Botkyrka söder om Stockholm och att priset är 500 kronor i månaden. Vi frågar hur upplägget fungerar för den som har köpt en adress.

– Om det kommer post ringer jag dig, säger mannen.

SVT Nyheter har identifierat flera lägenheter där runt 100 personer är registrerade. Den som säljer adresser kan alltså tjäna tiotusentals kronor.

Det är tydligt att det finns kopplingar mellan flera av adresserna. Under granskningen hittar vi flera personer som har varit registrerade på mer än en av de identifierade lägenheterna.

Säljare beskrivs som ”förskräcklig”

Utländska medborgare från ett visst land registrerar sig ofta i samma lägenhet. På en adress i västra Stockholm finns många personer från Mongoliet, i norra Stockholm finns en adress där ett stort antal personer från Uzbekistan är registrerade och i södra Stockholm finns drygt 100 medborgare från Georgien registrerade i en och samma lägenhet.

En person med insyn i svarthandeln beskriver att personerna bakom adresserna har olika gott rykte. En kvinna söder om Stockholm beskrivs som ”mänsklig” och delar ut posten i tid medan en man i norra Stockholm beskrivs som ”förskräcklig” och lurar folk på pengar.

Slog till mot ”målvaktsadress”

Polisen beskriver lägenheterna som ”målvaktsadresser”. Härom veckan slog de till mot en sådan lägenhet söder om Stockholm.

”Den misstänkte har mot betalning låtit personer med samordningsnummer ha sin post till lägenheten”, skriver polisen. Personen bakom adressen misstänks nu för skattebrott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer