Visa alla (2)

Damberg svarar på M-ledarens kritik: Nya lagstiftningar är på väg

Publicerad

Moderaterna kräver att regeringen agerar snabbt för att polisen och Säpo får de viktiga verktyg på plats, i form av signalspaning, dataavläsning och datalagring, som behövs för att möta de hot Sverige ställs inför. Inrikesminister Mikael Damberg (S) säger att verktygen som Ulf Kristersson efterlyser är på väg, och kan vara på plats första augusti om riksdagen röstar för dem.

– Får man de sakerna på plats har man kommit en bit på vägen, säger Moderatledaren Ulf Kristersson i en kommentar till Säpos årsbok.

I verktygen räknar han också in lagförslagen om att kriminalisera samröre med terroristorganisationer samt möjligheter för ökad kameraövervakning.

Ulf Kristersson ser rapporten som en bekräftelse på en bredare och alltmer komplex hotbild mot Sverige.

”Förstår inte det”

– Det bekräftar också att vi måste göra de viktiga sakerna först. Och det gör vi inte. Allt som kretsar om sådant som signalspaning och datalagring och metoder som skulle öka vår förmåga att stoppa hot – antingen sker det för lite, ingenting eller för sent. Jag förstår inte det, säger Kristersson.

Det enda som regeringen gjort bra är skärpningen av straffen för grova vapenbrott.

– Regeringen lever kvar i en tid då allt handlade om integritet i stället för att skydda Sverige, anser Moderatledaren.

Mer resurser

Liberalernas rättspolitiske talesperson Johan Pehrson anser att regeringen måste se till att Säkerhetspolisen får de resurser de behöver.

– Inom ramen för de satsningar som görs på polisen den här mandatperioden är det viktigt att säkerhetspolisen får del av detta och kan stärka sina muskler. Vi håller ju på med vårändringsbudgeten och det kan bli konsekvenser där också, säger Johan Pehrson.

Han noterar också att myndigheternas säkerhetsskydd fortfarande brister och betonar att ett stort ansvar här vilar på regeringen.

Ministern: ”Tack för beröm”

Inrikesminister Mikael Damberg (S) säger att verktygen som Ulf Kristersson efterlyser är på väg, och kan vara på plats första augusti om riksdagen röstar för dem.

– Vi har tre lagstiftningar som vi nu går fram med, både om datalagring och signalspaning under förundersökning, och en ny lag som kriminaliserar allt samröre med och deltagande i terrororganisationer. Det är väl de tre lagar som Säkerhetspolisen har efterlyst. Sen förbereder vi också en till lagstiftning som handlar om hemlig dataavläsning, säger Mikael Damberg.

Att skärpningen av straffen för vapenbrott skulle vara det enda som regeringen gjort bra håller han inte med om.

– Vi har ju i brett politisk samarbete med Kristerssons parti, och flera andra partier, skärpt lagstiftningen mot terrorism i flera omgångar, förbjudit resor, utbildningar, finansiering. Vi har skärpt straffen på en rad områden, säger Mikael Damberg och fortsätter:

– Vapenbrotten har visat sig vara en väldigt viktig förändring. Det är kul att Moderatledaren ger lite beröm till regeringen, men vi kommer att fortsätta jobba för att ge polisen och Säkerhetspolisen de resurser och verktyg som de behöver.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer