M föreslår ett stopp för kvotflyktingar – något som inte kan uteslutas, enligt S-regeringen. Foto: Marko Säävälä/TT, Jessica Gow/TT

M kräver stopp för kvotflyktingar – S: Inte uteslutet

Publicerad

Moderaterna kräver att Sverige omedelbart fryser mottagandet av kvotflyktingar för att kunna lägga alla resurser på personer som flytt från Ukraina, skriver Expressen. Integrations- och migrationsminister Anders Ygeman (S) menar att det är för tidigt att tala om ett stopp nu, men att ett sådant alternativ inte kan uteslutas. 

En kvotflykting är en person som har flytt från sitt land och blivit utvald av FN:s flyktingorgan UNHCR för att få flytta till ett annat land. Sverige brukar ta emot 5 000 kvotflyktingar per år, enligt Migrationsverket.

Maria Malmer Stenergard, Moderaternas migrationspolitiska talesperson, säger till Expressen att det är ”helt orimligt, givet det stora behovet i vår närhet”. 

– Om vi inte stramar åt nu får vi en mycket sämre förmåga att hjälpa dem som är på flykt från Ukraina, säger hon till Expressen.

Ygeman: Kan inte uteslutas

Ett stopp för kvotflyktingar kan inte uteslutas, men huruvida det blir aktuellt beror helt på hur många ukrainska krigsflyktingar som kommer till Sverige, säger Anders Ygeman (S) på en pressträff tillsammans med Migrationsverket i dag.

– Skulle vi få extremt många flyktingar (från Ukraina reds.anm), kanske 200 000 som ett scenario säger, så kommer det självklart att påverka vår möjlighet att ta emot kvotflyktingar.

Han tillägger att Sveriges arbete med att ta emot kvotflyktingar är väldigt viktigt för UNHCR, men att det samtidigt är viktigt att hjälpa de som drabbats av kriget i Ukraina. 

– Det kommer alltid att vara en avvägning, sedan är det en jäkligt jobbig avvägning att göra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.