Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson menar att S har lagt sig platt för MP:s krav att stoppa utbyggnaden av Arlanda. Foto: Jessica Gow/TT

M-kritiken – efter beskedet om Arlanda: ”Kohandel”

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna riktar nu skarp kritik mot beskedet att utbyggnaden av Arlanda stoppas. Partiets ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson menar att S har lagt sig platt för MP:s krav att stoppa utbyggnaden.

– Det är olyckligt att Miljöpartiet har det inflytandet och att Socialdemokraterna ger dem det, säger Svantesson.

Regeringen meddelade under måndagen att SAS och Swedavia får krisstöd på fem respektive 3,15 miljarder kronor.

Samtidigt kom beskedet att det statligt ägda bolaget Swedavia, som äger och driver tio flygplatser i Sverige, stoppar utbyggnaden av Arlanda – något som får stöd av regeringen.

– Att gå vidare med planer på att bygga ut kapaciteten ligger inte i linje med att använda skattebetalarnas pengar effektivt, sade finansmarknadsminister Per Bolund (MP) under pressträffen.

”Det är kohandel”

Elisabeth Svantesson, Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson, välkomnar regeringens krispaket till SAS. Samtidigt riktar hon nu skarp kritik mot Socialdemokraterna – som hon menar har lagt sig platt för Miljöpartiets krav i förhandlingarna om Arlanda.

– Det som upprör mig är att är att det uppenbarligen har skett en förhandling där MP har fått igenom att Arlanda inte ska byggas ut, säger Elisabeth Svantesson och fortsätter:

– Det är kohandel med två otroligt viktiga frågor för Sverige. Både att ha ett flygbolag som fungerar och att bygga ut Arlanda. Det är ett mycket olyckligt besked från regeringen i dag.

Miljöpartiets klimatpolitiska talesperson Lorentz Tovatt bekräftar för SVT Nyheter att partiet gav grönt ljus för SAS-miljarderna, med villkoret att utbyggnaden av Arlanda stoppades.

– Det finns en överenskommelse som vi har tillsammans med S om att vi inte ser behovet av en ökad kapacitet, säger Lorentz Tovatt.

”Det är olyckligt”

Något som får Elisabeth Svantesson att gå till hårt angrepp mot S.

– Nu styr MP över den här frågan, migrationen och försvaret. Det är olyckligt att de har det inflytandet och att S ger dem det, säger Elisabeth Svantesson.

Men att MP skulle ha haft sista ordet i frågan tillbakavisas av S. I en skriftlig kommentar till SVT Nyheter skriver näringsminister Ibrahim Baylan (S) att: ”Det finns inget beslut om att stoppa en utbyggnad av Arlanda.”

– Nej, det finns inget regeringsbeslut, men det finns en överenskommelse, säger Tovatt.

Om utbyggnaden stoppas riskerar konsekvenserna bli långtgående för Sverige och svensk ekonomi, varnar Elisabeth Svantesson.

– Vi behöver stärka vår tillväxt när vi kommer ur den här krisen. Då är ett utbyggt Arlanda en väldigt viktig del av det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.