Ampuller med vaccin som användes när Region Skåne erbjöd vaccinering i samband med Malmö FF:s hemmamatch den 11 september. Foto: Johan Nilsson /TT

M och L: Inför vaccinkrav i vården

Uppdaterad
Publicerad

Alla som nyanställs inom viss vård och omsorg måste vara vaccinerade mot covid-19. Det kravet vill Moderaterna och Liberalerna införa, rapporterar Ekot i Sveriges Radio.

– Det är rimligt att om man söker anställning för att vårda de mest sjuka och sköra och äldre att man är vaccinerad, säger M:s socialpolitiska talesperson Camilla Walterson Grönvall till Ekot.

Moderaterna kräver att regeringen ger Socialstyrelsen i uppdrag att ta fram nationella riktlinjer för hur situationen ska hanteras.

Coronapandemin

Liberalerna vill att smittskyddslagen förtydligas.

– Regioner, en del kommuner, SKR...många organisationer som verkligen berörs av den här lagstiftningen försöker nu bena ut vad det är som gäller, säger partiets sjukvårdspolitiska talesperson Lina Nordquist.

Hallengren kallar parter till samtal

Socialminister Lena Hallengren (S) anser att vaccinationskrav vid anställning är en senare fråga och vill först lösa situationen för dem som redan arbetar inom vård och omsorg.

– Den som arbetar inom vård och omsorg och i patientnära relationer ska ju vara vaccinerad, det är arbetsgivarnas ansvar att se till att det blir så, säger Hallengren till radion och uppger att hon ska kalla arbetsmarknadens parter för att höra hur planerna ser ut för att personalen ska vara vaccinerad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet