”Reinfeldt är en blind gås” och ”Ullenhag din KORKSKALLE” står det i några av tweetsen som kommunfullmäktigeledamot Björn Schaerström författat. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

M-politiker kan uteslutas efter twittrande

Uppdaterad
Publicerad

Moderaternas fullmäktigeledamot i Vallentuna kan komma att uteslutas ur partiet efter att ha skrivit nedsättande inlägg om etniska minoriteter på Twitter.

”Hallå du korkade Zoran Ismail! Vi invandringskritiska är INTE mot invandring eller invandrare! MEN VI VILL TA MIG FAN INTE FÖRSÖRJA DEM!!!” Så skriver kommunfullmäktigeledamoten Björn Schaerström på sin Twitter.

– Det är helt oacceptabelt, vi tar bestämt avstånd från honom. Det är ett uteslutningsärende och det behandlas skyndsamt, säger Elisabeth Somp, kommunikationschef Moderaterna Stockholm stad och län.

Till SVT bekräftar Björn Schaerström att det är hans Twitterkonto. Han vill inte kalla sig främlingsfientlig, men säger samtidigt att människor som inte kan försörja sig själva inte borde få komma till Sverige.

– Jag är inte beredd att betala för människor som kommer hit av ekonomiska skäl. Det är för många vi måste försörja i dag.

Kallar Ullenhag för dumskalle

Tidigare twittrade Schaerström även: ”Hallå alla dumskallar i riksdag SR & SVT! Vi invandringskritiska är INTE mot invandring eller invandrare. MEN VI VILL INTE BETALA FÖR DET!!!” Han är även kritisk till sin egen regering och kallar bland annat integrationsminister Erik Ullenhag för korkskalle och jubelidiot. Dessutom anser han att statsminister Fredrik Reinfeldt är ”en blind gås”.

Björn Schaerström säger till SVT att regeringen försöker bedra människor med förfalskade argument när det kommer till invandring.

– De försöker få oss att tro att vi har ett större ansvar för människor än vi har.

Men är det verkligen smart att skriva så här på sitt Twitterkonto?

– Smart eller inte, det är ointressant. Det jag skriver är rätt och riktigt.

Har fått varningar

När SVT frågar Björn Schaerström hur han ser på att ha blivit ett uteslutningsärende hos Moderaterna säger han att det var nyheter för honom.

– Det verkar jättekonstigt om man ska utesluta folk för att de driver politik. Det vore skillnad om man uttalar sig orättvist eller nedsättande, men jag har inte uttryckt mig nedsättande. Jag begriper inte vad de håller på med, säger Björn Schaerström.

Enligt Elisabeth Somp kommer Björn Schaerström att sitta kvar till dess att man utrett frågan ordentligt.

Han har ju uttalat sig på det här sättet länge, om man tittar tillbaka i twitterflödet, varför har ni inte upptäckt det här tidigare?

– Det har förts diskussioner med honom tidigare och han har ombetts att sluta med de här uttalandena, men han har fortsatt och därför har det nu blivit ett uteslutningsärende, säger Elisabeth Somp.

När kommer ni bestämma om han blir utesluten eller inte?

– Frågan kommer hanteras av Stockholms län i helgen och därefter kommer det gå vidare till partistyrelsen som har den slutgiltiga beslutet, säger Elisabeth Somp.

SVT har sökt statsminister Fredrik Reinfeldt för en kommentar men han hänvisar via sin pressekreterare till Moderaterna i Stockholms län. Integrationsminister Erik Ullenhag vill inte heller kommentera Björn Schaerströms uttalanden.

– Det där är en intern sak för Moderaterna att hantera, Erik Ullenhag kommer inte kommentera det här, säger Lena Hallerby, Ullenhags pressekreterare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Moderat i Vallentuna kan uteslutas

Mer i ämnet