Moderaterna meddelande under fredagen att man vill sänka skatten för de pensionärer som har jobbat. Foto: Jessica Gow / TT

M: Sänk skatten för pensionärer som har jobbat

Publicerad

Moderaterna vill sänka skatten för pensionärer som jobbat. Orsaken är att man vill ha en mer märkbar skillnad mellan pensionärer som arbetat med låg lön och de som får garantipension.

– Det är väldigt många pensionärer i Sverige som har jobbat ett helt liv, men som inte får mer pengar i pension än de som inte har jobbat alls. Så kan vi inte ha det, det är orättvist och det urholkar förtroendet för pensionssystemet. Så vi vill höja pensionen efter skatt för de som har jobbat. Då sänker vi skatten med 400 kronor i månaden för alla pensionärer som har jobbat, säger Moderaternas partiledare Ulf Kristersson till SVT.

Moderaterna vill alltså att det ska bli en mer märkbar skillnad på pensionen mellan de som har låg inkomstpension och de som har så kallad garantipension. Det brukar kallas för respektavståndet, skillnaden i pension mellan den som arbetat heltid i fyrtio år i ett låglöneyrke och den som arbetat litet eller inte alls.

Kostar cirka nio miljarder

Förslaget är att sänka skatten på pension med 400 kr per månad från och med en inkomst på 11 000 kr, med en infasning från 9 000 kr per månad. I praktiken tänker man sig att det förstärkta grundavdraget som redan finns ska förstärkas ytterligare. Förslaget skulle kosta cirka nio miljarder kronor om året.

– Jag tycker att arbetslinjen är viktig, det ska löna sig att jobba i Sverige, men det ska också löna sig att ha jobbat, säger Ulf Kristersson.

Hur ska det finansieras?

– Det kommer vi att finansiera på vanligt sätt i vår budget, men det vi gör nu är att vi lägger det här förslaget på riksdagens bord i de pågående diskussionerna om pensionernas framtid.

Minister: Viktigt att markera respektavstånd

Man kommer att ta upp förslaget i riksdagens pensionsgrupp. Från regeringens sida föreslår man istället ett tillägg för personer med låg inkomstpension, det skulle bli 600 kronor i månaden på en allmän inkomstpension mellan 11 000 och 14 000 kronor. Tillägget skulle trappas upp från 9 000 kronor och trappas av till 17 000, och man ska ha jobbat 40 år för att få fullt tillägg.

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) tycker också det är viktigt att markera respektavståndet. Men han vill hellre prata om höjda pensioner och höjd pensionsavgift.

– Respektavståndet måste öka, och det förutsätter att vi höjer pensionerna och det kommer vi att göra under 2021. Men det förutsätter också att pensionsavgiften höjs nu, och det är en rimlig fråga till Moderaterna och andra partier: är de beredda att höja pensionsavgiften så att pensionerna kan fortsätta höjas? säger Ardalan Shekarabi till SVT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.