Ministern: ”En gemensam kamp att höja pensionerna”

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges pensionärer är missnöjda med dagens pensionssystem och kräver förändringar. Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) svarar på kritiken.

– Vi har en gemensam kamp framför oss och det är vad vi socialdemokrater gick till val på, säger han.

Pensionärsgrupper som Tantpatrullen och Pensionärer i gula västar har lockat tusentals personer att engagera sig för att kräva förändringar i pensionssystemet. Ansvarige ministern Ardalan Shekarabi tycker att höjda pensioner är en berättigad förväntan.

– Det kommer en del redan 1 januari med garantipensionen och bostadstillägget. Sedan ska vi driva igenom pensionstillägget under 2021, säger han.

Målet 70 procent av slutlönen

Men enligt socialförsäkringsministern vill man inte stanna där.

– Vårt mål är att öka inbetalningarna till pensionssystemet så att svenskar som sliter ett helt yrkesliv får minst 70 procent av sin slutlön i pension, säger han.

”Din inkomst ska avgöra”

Men kravet från Pensionärer i gula västar om minst 16 000 kronor tycker han inte är rätt väg att gå.

– Nej, det skulle hamna i strid med att dina arbetsinsatser och din inkomst ska avgöra vilken pension du får. Då blir skillnaden mellan dem som har arbetat och de som inte har arbetat ett helt yrkesliv inte så stor, säger Ardalan Shekarabi.

Han menar att det inte är konstruktionen av systemet som är fel utan att det är underfinansierat.

– Pensionsavgiften måste höjas för att vi ska kunna leverera pensioner som är tillräckligt höga, säger Shekarabi.

Se hela inslaget i söndagens Agenda

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.