Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi har en socialtjänst som inte är rustad för den allvarliga situation vi befinner oss i” – Se debatten mellan Linda Snecker (V) och Johan Forssell (M). Foto: SVT

Snecker (V): Moderaternas straffskärpningar har ingen effekt på skjutningarna

Publicerad

Större resurser till socialtjänsten och hårdare straff för unga som begår brott. I Aktuellt möts Vänsterpartiet och Moderaterna i en debatt om hur nyrekryteringen av unga till kriminell verksamhet ska stoppas.

– Moderaterna lägger ner skolor i utsatta områden, Linda Snecker (V).

Från januari i år får personer mellan 18–20 år inte längre någon strafflindring. Nu vill majoriteten av riksdagspartierna skärpa straffen ytterligare för minderåriga. Vänsterpartiet motsätter sig dock förslaget och anser att Moderaternas straffskärpningar inte har någon effekt på antalet skjutningar. 

– Vi måste se till att stoppa det som sker här och nu och få kontroll över narkotikamarknaden. Vi måste punktmarkera småsyskon till de som sitter på anstalt, säger Linda Snecker, rättspolitisk talesperson för Vänsterpartiet. 

Hur ska nyrekryteringen stoppas enligt Moderaterna? 

– Vi kommer göra den största offensiven som någonsin skådats. Vi ska få bort de äldre kriminella som i dag rekryterar barn in i gängen från gatorna och samtidigt ge socialtjänsten möjlighet avbryta kriminella karriärer tidigt. Vi ska också stärka föräldraansvaret, det är det mest brottsförebyggande av allting, säger Johan Forssell, rättspolitisk talesperson för Moderaterna. 

Ökade resurser till socialtjänsten

Både Vänsterpartiet och Moderaterna är ense om att man måste rusta upp socialtjänsten och omfördela resurser till utsatta områden. Dock framhåller Johan Forssell att den enskilt viktigaste åtgärden är att förändra lagsystemet för att kunna ställa krav på barn och föräldrar.

Hör mer ur debatten i klippet ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.