Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ovan berättar Mikael Odenberg, tidigare moderat försvarsminister, berättar om sin dramatiska sorti ur regeringen år 2007 och om bråket med Fredrik Reinfeldt. Bilden är från våren 2006. Foto: Fredrik Persson/TT,SVT

M-toppen avgick efter bråk om försvaret: ”Reinfeldt reagerade ganska autistiskt”

Uppdaterad
Publicerad

När regeringen ville spara på försvaret gick topplocket – efter mindre än ett år på posten sa han upp sig på stående fot. Nu berättar den tidigare försvarsministern Mikael Odenberg (M) om konflikten med Fredrik Reinfeldt – och om sin syn på Sveriges försvarsförmåga.

– Vi har varit konstant feltajmade i 100 år, säger han i SVT:s Politikbyrån.

Den 5 september 2007 blixtinkallade Mikael Odenberg till presskonferens. Beskedet: M-toppen avgår som försvarsminister efter mindre än ett år på posten.

Anledningen var en konflikt med Anders Borg och Fredrik Reinfeldt, som ville sänka försvarskostnaderna med flera miljarder per år.

– Det slog ner som en bomb för mig också. Vi hade kommit överens om budgetanslagen till försvaret för nästkommande år. Sedan kom det plötsligt in en helt omöjlig text i finansplanen som jag fann helt oseriös, säger Mikael Odenberg och fortsätter:

– I praktiken innebar den att jag inte skulle vara herre i mitt eget hus utan jag skulle ha någon slags överrock från finansdepartementet. Hela situationen blev fullständigt omöjlig.

”Det ser förfärligt ut”

När den tidigare M-toppen tar emot i sin lägenhet på Östermalm har det gått ett par veckor sedan Ryssland inledde invasionen av Ukraina.

– Det ser förfärligt ut. Det är svårt att se hur det ska sluta, säger han.

Nu vill alla partier kasta pengar på Försvarsmakten, vad säger du om det?

– Det går fort att riva ner men att det tar tid att bygga upp, så den här partipolitiska tävlan vi kan se om vem som snabbast ska få det här på plats känns inte särskilt seriös. Det handlar om att skala upp den svenska försvarsförmågan så snabbt som möjligt, säger han och tillägger:

– Men man måste också göra det med stor respekt för den omsorgsfullhet som behövs. Vapensystem, personalförsörjning, officersutbildning och logistik: allt måste hänga ihop, säger han och fortsätter. Kedjan blir inte starkare än sin svagaste länk och ibland har jag ett intryck av att partierna tar lite för lätt på den här problematiken.

Borde man ha börjat med det här tidigare?

– Ja det är alldeles uppenbart. Vi har varit konstant feltajmade i 100 år.

”Har inte haft någon relation sedan dess”

Vi återgår till Mikael Odenbergs avgång som försvarsminister. I dag beskriver han det som en intern moderat affär.

Hur reagerade Fredrik Reinfeldt?

– Ganska autistiskt skulle jag säga. Min relation till honom innan var väl bra, jag har aldrig haft några problem i umgänget med Fredrik. Vi hade ju samarbetat i väldigt många år tillsammans.

Hur påverkade ditt avhopp er relation?

– Vi har egentligen inte haft någon relation sedan dess. Men det har jag ingen känsla av att Fredrik har med andra heller.

Fredrik Reinfeldt kallade en gång försvaret för ett särintresse...

– Ja, och det kommer han få leva med resten av sitt liv. Sten Tolgfors kommer att få heta Tomhylsan och Fredrik kommer att få leva med särintreset. Det har ju bitit sig fast.

SVT har sökt Fredrik Reinfeldt för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Politikbyrån

Mer i ämnet