M vill utöka hemlig telefonavlyssning av kriminella gäng

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna vill göra det möjligt att avlyssna telefonsamtal kopplade till kriminella gäng utan att det finns någon specifik brottsmisstanke. På så sätt kan man förebygga och stoppa brottsligheten, enligt partiledaren Ulf Kristersson.
– Kan man förhindra sådana brott så skulle vi skapa tryggare bostadsområden, säger han.

Det finns redan en lagstiftning som möjliggör hemlig telefonavlyssning och kameraövervakning utan brottsmisstanke när det gäller terrorism och spioneri, och M föreslår nu att den byggs ut så att den även omfattar gängkriminalitet.

– Vi måste göra mycket mer för att knäcka de organiserade gängen och då krävs det bland annat att man betraktar dem som de inhemska terrorister de faktiskt är, säger han i SVT:s Rapport.

Även Kristdemokraterna föreslog nya åtgärder mot gängkriminalitet på måndagen. Partiet vill bland annat att det ska bli lättare att anhålla och häkta personer under 18 år, och att frågan om förlängd skolplikt ska utredas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.