Foto: SVT/TT

NOA-chefen om gängskjutningarna: Vi klarar inte det här utan hjälp

Uppdaterad
Publicerad

Mordet på den 12-åriga flickan i Norsborg har upprört även polisens nationella operativa avdelning. Men när Stefan Hector, tf chef på NOA, besöker Aktuellt har han inga enkla svar på hur polisen ska kunna få ner antalet skjutningar.

– Det behövs fler som hjälper till, säger han.

Trots kraftansamling och satsningar från polisen för att få bukt med det dödliga våldet så ligger antalet skjutningar och de med dödlig utgång kvar på samma nivå som tidigare år. Men Stefan Hector tycker inte att situationen ser hopplös ut.

– Vi kraftsamlade i Malmö under en period och skjutningarna halverades, sprängningarna var nere på tredjedel och tryggheten ökade. Om vi lyckas få de 10 000 anställda som vi velat ha, så kanske vi kan kraftsamla på fler platser. Då kommer vi kunna trycka ner siffrorna. Om det är tillräckligt mycket får framtiden utvisa, säger han i måndagens Aktuellt.

Mordet på 12-åriga Adriana

”Tillväxten stor i de här miljöerna”

Enligt Hector är en anledning till att skjutningarna inte minskar att för varje kriminell som polisen griper så finns flera beredda att ta dennes plats.

– Tillväxten in i de här miljöerna är så stor så att polisen ensam kan inte få bukt med det. Flera måste hjälpa till och då framför allt att bryta tillväxten in i de här miljöerna, säger han.

NOA-chefen ser också att det lättare tas till grovt våld i de kriminella gängen.

– Vi har sett en utveckling där tröskeln att använda grovt våld har sjunkit. Det är volymen av människor med ett stort våldskapital och en låg tröskel att använda våld som summerar antalet skjutningar.

”30 poliser att övervaka en person”

I Stockholmsområdet är det ett 30-tal extrema våldsverkare som driver en stor del av våldet, men enligt Hector går det inte att med enkla åtgärder komma åt dessa.

– Tar vi samma skärning nationellt är det 600 extrema våldsdrivande aktörer och 1 700 utövare. Att övervaka en person i ett dygn tar 30 till 40 polisanställda så det är svårt att med enkelhet undanröja de här personerna, säger Stefan Hector.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på 12-åriga Adriana

Mer i ämnet