Trots Rimfrost – antalet skjutningar ökar

Uppdaterad
Publicerad

Antalet skjutningar i Sverige ökar, trots både stora satsningar mot gängvåldet och den pågående coronapandemin.

En hel del brottslighet har minskat under coronapandemin men de yrkeskriminella tycks fortsätta bedriva verksamhet med oförminskad styrka. Det märks inte minst i polisens statistik över antalet skjutningar. 

Totalt har 15 personer fått sätta livet till i det dödliga skjutvåldet  mellan 1 januari och 15 april. Antalet döda ligger på samma nivå som förra året, men både det totala antalet skjutningar, 86 stycken, och antalet skadade, 32, har ökat. 

Fler skjutningar trots Operation Rimfrost 

Skjutningarna har skett under polisens nationella insats mot gängvåldet – Operation Rimfrost. Satsningen, med ökade resurser, syftar till att sätta press på de kriminella för att minska våldet. Men just skjutningarna har alltså inte blivit färre. Trots det menar polisen att insatsen är lyckad och att det hade varit värre utan Rimfrost.

– Jag kan med säkerhet säga att vi har förhindrat grova våldsbrott så jag påstår att vi har reducerat det dödliga våldet, säger Stefan Hector, nationell kommenderingschef för Operation Rimfrost.

Genom Operation Rimfrost har polisen genomfört hundratals husrannsakningar och beslagtagit bland annat 545 vapen och 100 kilo sprängmedel fram till den 24 april. Dessutom har över 200 personer häktats för olika typer av brott.

Corona påverkar marginellt 

Polisen ser i nuläget ingen påverkan av coronapandemin i de kriminella miljöerna. Droghandeln, som är den största inkomstkällan för kriminella, tycks marginellt störd av epidemin. Dock skulle den kunna öka pressen på de kriminella på sikt, speciellt om det blir svårare att föra in narkotika i Sverige.

– Vi har sett en tendens att i de fall narkotikatillgången minskat så har man börjat utöva utpressning som en metod att få in pengar i de kriminella miljöerna. Och utpressning bedrivs vanligen genom våld, säger Stefan Hector.

Fakta

Skjutningar i Sverige

2020 (1 jan – 15 april)

Bekräftade skjutningar: 86

Skadade: 32

Döda: 15

2019 (jan-april)

Bekräftade skjutningar: 81

Skadade: 24

Döda: 15 (Hela året 42)

2018 (jan-april)

Bekräftade skjutningar: 76

Skadade: 34

Döda: 9 (Hela året 45)

Resultat Operation Rimfrost 12 december 2019 – 24 april 2020: 

Frihetsberövade: 412 

Häktade: 200 

Anhållna: 220 

Husrannsakningar: 617 

Beslag vapen: 545 

Beslag sprängmedel: 100 kilo 

Beslag narkotika: 149 kg amfetamin, 3,8 kilo kokain, 23 kilo cannabis, 280 kilo hasch, 12000 tabletter, 2 kg heroin, 13,3 kg ecstacy, 670 LSD-trippar 

Beslag kontanter: 2,3 miljoner kronor 

Beslag av prylar: 15 bilar och 32 exklusiva klockor

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.