Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det tog nästan tre år innan någon dömdes för mordet på Adriana. I videon går vi igenom fallet fram till hovrättsdomen. Foto: SVT/Polisen

Högsta domstolen prövar inte mordet på Adriana – hovrättens dom står fast

Uppdaterad
Publicerad

I december dömde Svea hovrätt två män till livstids fängelse för mordet på 12-åriga Adriana. Domen överklagades och nu har Högsta domstolen beslutat att inte meddela prövningstillstånd. Hovrättens dom står alltså fast.

– Beslutet var inte oväntat, jag hade räknat med det, säger målsägarbiträde Thomas Bodström.

Det var en sommarnatt i augusti 2020 som den då 12-åriga Adriana sköts till döds vid en snabbmatsrestaurang i Norsborg i Botkyrka.

Det skulle ta flera år innan någon ställdes till svars för mordet. Först pågick utredningen i över två år och sedan följde en långdragen rättsprocess.

Mordet på 12-åriga Adriana

I tingsrätten dömdes tre män till livstids fängelse för mord, mordförsök och förberedelse till mord. Domen överklagades och i nästa instans var det enbart två av dem som dömdes för mordet. Den tredje fick dock ett långt fängelsestraff för bland annat förberedelse till mord i ett annat fall.

Alla tre överklagade domen och yrkade i första hand på att åtalet skulle ogillas. De har hela tiden nekat till brott.

Så här sa åklagare Anna Svedin i samband med hovrättens dom:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag har respekt för hur hovrätten har resonerat”. Hör hur vice chefsåklagare Anna Svedin ser på domen efter mordet på 12-åriga Adriana. Foto: Robin Bäckman/TT / Michelle Derblom Jobe/SVT

Ville få krypterad telefon undersökt

I början av året återupptogs förundersökningen efter att en av de dömda, Maykil Yokhanna, begärt att riksåklagaren skulle gå igenom ny bevisning. Det handlar om en krypterad telefon som varit beslagtagen som Maykil nu ville uppge lösenordet till.

Enligt hans försvarare skulle innehållet kunna bevisa hans oskuld. Varför han tar upp det först nu menar försvaret handlar om livsfaran det innebär att dela med sig av innehållet.

– Allmänt sett kan nya uppgifter som påverkar bevisläget i ett mål innebära att det finns synnerliga skäl för att ta upp målet i HD, sa riksåklagare Eva Bloch i ett mejl till SVT i februari.

Men efter att ha undersökt uppgifterna beslutade riksåklagaren att inte vidta några ytterligare förundersökningsåtgärder.

Målsägarbiträde Bodström: Skönt att sätta punkt

Nu har även Högsta domstolen avslagit begäran om att komplettera förundersökningen och beslutat att inte meddela prövningstillstånd.

– Det är naturligtvis skönt att vi nån gång sätter punkt för den rättsliga processen, säger Thomas Bodström som företrätt Adrianas familj och de andra målsägande i ärendet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på 12-åriga Adriana

Mer i ämnet