Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT sänder direkt om domen. Gängledaren Maykil Yokhanna är en av tre män som döms för mordet på tolvåriga Adriana. Foto: Polisens förundersökning/TT

Tre män döms till livstids fängelse för mordet på 12-åriga Adriana

Uppdaterad
Publicerad

Tre män döms till livstids fängelse för mordet på 12-åriga Adriana som sköts till döds vid en bensinmack i Botkyrka sommaren 2020. Det meddelar Södertörns tingsrätt.

En av de män som döms är 31-åriga gängledaren Maykil Yokhanna, som även har koppling till Västerås.

De tre dömda männen hade planerat att skjuta flera personer i ett rivaliserande kriminellt gäng, men istället träffades Adriana av två skott och dog. Tre vapen, varav ett automatvapen, användes vid skjutningen.

Bevisningen i målet har bestått av ett stort antal olika omständigheter som var för sig pekar mot att det var de tre männen som sköt Adriana. Det handlar om kopplingar till de vapen och den bil som användes samt männens motiv och chattar. Dessutom har männens så kallade sky-telefoner, alltså krypterade telefoner, varit uppkopplade. Männens efterföljande agerande är också viktig för domen, då de såg till att vapnen och bilen undanröjdes.

– Det har varit frågan om en urskillningslös eldgivning med automatvapen på en plats där det fanns flera människor och en av dem dog. Straffet kan därför inte bli något annat än fängelse på livstid, säger rättens ordförande, chefsrådmannen Tore Gissin, i ett pressmeddelande.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT/Polisen

Blev beskjuten i Kungens kurva 2020

Maykil Yokhanna pekas ut som ledare för ett kriminellt nätverk i södra Stockholm. Han är tidigare dömd för bland annat grovt vapenbrott.

I januari 2020 blev han beskjuten när han satt i en bil tillsammans med frun och en kompis i Kungens kurva. Kompisen dog och Maykil Yokhannas fru skadades. Gängledaren var den som skytten egentligen var ute efter.

De andra två männen som nu döms till livstid har inte haft samma maktposition och brottsregister som gängledaren.

De tre männen döms bland annat för mord och sju fall av försök till mord.

Försvararen: Ska överklaga

Domen kommer att överklagas till hovrätten, säger Maykil Yokhannas försvarare Hampus Wikerstål. Åklagaren har inte lyckats bevisa att Yokhanna befann sig på brottsplatsen och domen bygger på en svag indiciekedja, menar advokaten.

– Jag är jätteförvånad över att det blev en fällande dom och vi kommer att överklaga.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.