Hör rådmannen om varför gärningsmannen döms för mord trots att han inte avlossade några skott. Foto: Marco Blomberg, Sthlmnews

Hovrättens dom efter mordet i Kungens kurva: Livstids fängelse

Uppdaterad
Publicerad

I april dömdes en 24-årig man till över 17 års fängelse för mordet i Kungens kurva i början av förra året. Mannen menar att han är oskyldig och domen överklagades. Nu har hovrättens dom kommit: Straffet skärps och mannen döms till livstids fängelse.

Det var i januari 2020 som en ung man dog och en kvinna skadades när deras bil besköts vid en bensinstation i Kungens kurva. Ytterligare en man befann sig vid bilen men klarade sig oskadd. Enligt tingsrätten var han den egentliga måltavlan.

Bild ur förundersökningen på bensinmacken där skottlossningen ägde rum. Foto: Polisens förundersökningsprotokoll

Trots att utredningen inte kunnat visa vem eller vilka som avlossat skotten dömdes en 24-årig man till 17 år och tio månaders fängelse för mord och mordförsök. Tingsrätten ansåg det bevisat att han kört bilen som skytten eller skyttarna färdats i.

– Vi är besvikna på domen. Han är oskyldig, sa den dömdes försvarsadvokat Diyar Beddiro när domen meddelades i april.

Två andra män som stod åtalade misstänkta för medhjälp till mord frikändes.

”Totalt hänsynslös skottlossning”

Domen överklagades och på torsdagen meddelades Svea hovrätts dom. Det tidsbestämda straffet ändras till fängelse på livstid för mord och två fall av mordförsök.

– Det har rört sig om en totalt hänsynslös skottlossning mot flera personer. Vart och ett av brotten har ett mycket högt straffvärde. Vi har därför kommit fram till att straffet ska bestämmas till livstids fängelse, säger rättens ordförande, hovrättsrådet Sven Jönson i ett pressmeddelande.

Hovrätten delar tingsrättens bedömning om att det är bevisat att 24-åringen körde bilen och skriver att hans agerande varit avgörande för att mordet kunnat genomföras.

”Det är klarlagt att gärningspersonerna haft en tydlig rollfördelning och en gemensam brottsplan”, står det bland annat i domen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.