Narkotika som polisen beslagtog i samband med ett tillslag mot Vårbynätverket. Foto: Ur polisens förundersökning

Mordförsök, sprängningar och människorov – här är alla åtalspunkter i utredningen kring Vårbynätverket

Uppdaterad
Publicerad

Det är en av Sveriges största brottsutredningar och berör 30 personer med kopplingar till det kriminella Vårbynätverket. Här är alla åtalspunkterna.

Åtalspunkt 1-4: Försök till mord mm och synnerligen grovt vapenbrott mm

De här åtalspunkterna berör en konflikt mellan ledaren i Vårbynätverket och ledaren för nätverket May, som båda har kopplingar till Vårby i södra Stockholm. Konflikten har pågått i flera år och har bland annat lett till skjutningen i Kungens kurva i januari 2020.

Åtalspunkterna berör långt gångna mordplaner som dock stoppas av att nätverket Mays ledare grips av polis. I samband med utredningen genomförs en husrannsakan där polisen bland annat hittar sex vapen, sju handgranater, cirka 7,2 kilo sprängmedel och en stor mängd ammunition.

Åtalspunkt 5: Stämpling till mord

Trots ihärdiga försök har Vårbynätverket inte lyckats mörda konkurrenten i nätverket May. Enligt åklagaren har en okänd person tagit på sig att skjuta ledaren för en miljon kronor.

Åtalspunkten 6-7: Allmänfarlig ödeläggelse, grovt brott, försök till allmänfarlig ödeläggelse, grovt brott, brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, grovt brott

De här åtalspunkterna berör en konflikt med en bilhandlare, som bland annat slutar med att en bomb detonerar vid dennes firma.

Bakgrunden till konflikten är att bilhandlaren har sålt en bil till en av gängmedlemmarnas broder. En månad senare beslagtar polisen bilen, men gänget misstänker felaktigt att bilhandlaren har tagit tillbaka bilen och väljer därför att ”hämnas”.

Åtalspunkt 8: Synnerligen grovt vapenbrott mm

Den 25 mars 2020 gör polisen en husrannsakan i ett förråd i Vårby. Där upptäcker man 19 vapen, magasin, ljuddämpare och en stor mängd ammunition. Misstanken är att den person som förrådet tillhör har förvarat vapnen åt Vårbynätverket men detta går inte att bevisa.

När polisen senare kommer över loggar från Encrochat visar det sig att vapnen tillhör Vårbynätverkets ledare.

Åtalspunkt 9-10: Människorov, rån, grovt vapenbrott, försök till grov utpressning, förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse, grovt brott, brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, grovt brott

Det här handlar om kidnappningen av den kända artist som blev vida omskriven i våras. Förutom själva kidnappningen berör åtalspunkterna också inställda, men långt gångna, planer på att kidnappa artisten två veckor tidigare – planer som Yasin var inblandad i.

Åtalet berör också en planerad sprängning utanför artistens mammas bostad.

Åtalspunkt 11-13: Grovt vapenbrott, brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, grovt brott, grovt narkotikabrott

Polisen hittar en stor mängd narkotika vid en husrannsakan i Vårberg. Bland annat hittar man en påse med 18,6 gram kokain i en tv-bänk och 98,7 gram MDMA.

Därtill finns det vapen och ammunition i lägenheten. Polisen hittar också en pistol och en bomb som använts vid utpressningen av artisten samt 180 000 kronor i kontanter.

Åtalspunkt 14-15: Synnerligen grovt narkotikabrott mm

Ledaren för Vårbynätverket åtalas för storskalig narkotikahandel tillsammans med en ledande gestalt i ett kriminellt nätverk i Hagsätra. Verksamheten har varit avancerad och har skötts av underhuggare.

Åtalspunkt 16: Grovt penningtvättsbrott

Ledaren för Vårbynätverket har enligt åklagaren förvarat stora mängder kontanter på olika platser i Vårby. På ett växlingskontor ska det bland annat ha förvarats över 2,6 miljoner kronor. Ledarens bror åtalas också för att ha förvarat och hanterat pengar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.