Yasin har suttit häktad sedan nyårsafton och nekar till anklagelserna. Foto: SVT Edit

Rapparen Yasin åtalas för stämpling till kidnappning av känd artist

Uppdaterad
Publicerad

Fram tills i dag har hans inblandning i förnedringskidnappningen av en branschkollega varit ett mysterium. Nu åtalas den P3 Guld-vinnande rapparen Yasin för att ha försökt lura artisten till en studio där han skulle kidnappas. De avancerade planerna skrotades dock på grund av hög polisnärvaro – i stället fördes artisten bort och rånades två veckor senare.

I lördags tilldelades rapartisten Yasin två priser på P3 Guld. Nu, tre dagar senare, åtalas han för stämpling till människorov alternativt förberedelse till människorov.

Det var i mitten av april 2020 som en känd svensk artist kidnappades under förnedrande former, men det hela avslöjades först några veckor senare när bilder tagna i samband med brottet började spridas i sociala medier.

Trots att den kidnappade artisten inte ville medverka i utredningen kunde polisen gripa ett antal personer ur det så kallade Vårbynätverket i september samma år. Bland de gripna, som misstänks för inblandning i den brutala kidnappningen och flera andra brott, fanns bland andra också en tidigare fotbollsspelare.

Sedan dess har utredningen rullat på och växt.

Oväntade vändningen när kollegan greps

Den stora vändningen kom på nyårsafton, då den hyllade svenska hiphop-artisten Yasin, greps misstänkt för stämpling till människorov. Yasin har kopplingar till det kriminella nätverket Shottaz i Rinkeby, men hans inblandning i förnedringskidnappningen av den andra artisten har hittills varit ett mysterium.

Nu står det klart att Yasin, enligt åklagaren, har försökt lura in artisten i en fälla genom att få honom att komma till en musikstudio. Under kvällen ändras planerna flera gånger och till slut avbryts de då Yasin och hans kumpan fotbollsspelaren anser att det är för mycket poliser ute.

Enligt utredningen har Yasin varit djupt involverad i förberedelserna.

– O ja, han vet helt klart vad som ska ske och varför han ska ta med sig offret till de här platserna. De ska kunna kidnappa honom, säger kriminalinspektör Torsten Alm till Veckans brott.

Yasin nekar till brott

Via sin advokat Frida Wallin förnekar Yasin brott. Hon vill dock inte svara på frågor om varför namn förekommer så ofta i förundersökningen.

– Min klient har valt att inte lämna några kommentarer överhuvud taget.

Varför vill han inte medverka i utredningen om han är oskyldig?

– Det har inget att göra med om man är oskyldig eller inte utan det är en rättighet att inte uttala sig som han har utnyttjat.

Annan rappare åtalas för kidnappningen

Yasin åtalas alltså inte för den kidnappning som ägde rum två veckor senare. Där är i stället en annan känd rappare åtalad.

Planen återupptas i mitten av april då rapparen, som känner artisten, lurar med denne till en lägenhet i Vårberg. Där utsätter flera gärningsmän artisten för tortyrliknande förnedring och våld. Gärningsmännen slutar först när ledaren för Vårbynätverket säger att det är nog.

– De misshandlar, hotar och förnedrar honom. De rispar honom med kniv, skadar honom genom att rispa honom med kniv och hotar honom med vapen, säger Torsten Alm.

Enligt åklagare Anna Stråth har den kidnappade rapparen även fortsättningsvis vägrat att medverka i utredningen.

– Det är självklart bättre om målsägande vill vara med och berätta sin version av vad som har hänt men i det här fallet har vi så mycket bevisning att det räcker för åtal och jag räknar fällande domar även där, säger hon.

Liten del  av större utredning kring Vårbynätverket

Enligt uppgift till SVT Nyheter är en del av motivet avundsjuka mot den kidnappade rapparens framgångar – samt att han inte anses vara gangster nog för att vara en gangsterrappare.

Men motivet har också varit pengar: artisten ska ha krävts på 3 miljoner kronor. Gärningsmännen stal dessutom en Rolex-klocka och en guldkedja som tillsammans var värda omkring 600 000 kronor.

Kidnappningen, som också är en del av en större förundersökning mot ett 30-tal personer varav majoriteten ingår i Vårbynätverket.

Planerade att spränga bomb utanför mammans bostad

Enligt åtalet ska Vårbynätverkets ledare också ha planerat att spränga en bomb utanför den kidnappade artistens mammas bostad, men då det fanns poliser utanför bostaden bestämde de sig för att avvakta. Syftet ska ha varit att försöka få offret att betala mer.

I förhör berättar artisten också att han vid ett tillfälle upptäckt att någon placerat en GPS-puck på hans bil.

Bland bevismaterialet finns bland annat loggar från det krypterade chattverktyget Encrochat, som fransk polis knäckte i våras och som lett till en mängd gripanden över hela Europa.

Här kan du se hela intervju i VEckans brott med Torsten Alm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.