En svensk artist misshandlades och förnedrades i ett klipp som spreds på sociala medier. Foto: TT

Tidigare fotbollsspelare häktad för kidnappning av känd artist

Uppdaterad
Publicerad

I våras blev en artist utsatt för en kidnappning med förnedringsinslag. Fyra män har nu häktats och samtliga har kopplingar till det kriminella Vårbynätverket. SVT kan nu avslöja att ett 30-tal ärenden i Stockholm har koppling till EncroChat-hackningen.

Det var i våras som bilder där en känd svensk artist misshandlas och förnedras började spridas på sociala medier. Artisten, som kommenterade kidnappningen på sina egna konton, valde dock att inte polisanmäla händelsen utan ska i stället ha uppgivit att allt var ett pr-trick.

Har kopplingar till Vårbynätverket

En förundersökning inleddes dock och nu bekräftar alltså åklagare Anna Stråth att fyra män har häktats i ärendet, varav en är en tidigare känd fotbollspelare. En är dock häktad i sin utevaro. Samtliga har kopplingar till det kriminella Vårbynätverket i södra Stockholm. En av männen är en tidigare fotbollspelare.

– De är bland annat häktade för människorov men nekar till brott, säger hon.

Brottsmisstankarna gäller även rån och grov utpressning.

Enligt Dagens Nyheter kunde ledarna gripas bland annat tack vare information som polisen fått genom hackningen av den krypterade tjänsten EncroChat, som kriminella världen över använt för att diskutera sina brottsplaner.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Polisen har kunnat läsa kriminellas konversationer i realtid. "Noggranna, planerade, avrättningar skulle jag vilja säga", säger Linda H Staaf, underrättelsechef Noa. Foto: SVT

Vill inte kommentera utredningen

Vad har lett fram till att just de här personerna häktades?

– Det är för tidigt att gå in på vad vi har gjort för utredning i ärendet.

Det har tidigare rapporterats att artisten inte har velat medverka i utredningen, kan du kommentera det?

– Nej, jag kan inte kommentera något kring målsägande överhuvud taget.

”30 tal ärenden med koppling till EncroChat”

Uppgifterna kommer enligt uppgift till SVT kunna användas i många nya utredningar, men också tidigare ouppklarade grova brott i den organiserade kriminella miljön.

I Skåne finns flera fall där ledande kriminella har gripits med hjälp av uppgifter som kommit fram i EncroChat. Enligt Linda H Staaf, underrättelsechef på Noa, har polisen förhindrat över tio mord, tack vare materialet.

Nu kan SVT avslöja att det bara i Stockholm pågår ett 30-tal ärenden med koppling till EncroChat-hackningen. De flesta fallen rör sig om grov brottslighet och det är allt från mord och mordförsök till grova vapenbrott och bilbomber.

Med information ur EncroChat väntas det också ge nytt liv till en rad andra ärenden där polisen inte kunnat nå framgång tidigare.

Vet du mer? Tipsa reportrarna i mejladresserna nedan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer