Foto: TT

Uppgifter: Känd svensk artist kidnappad och misshandlad

Uppdaterad
Publicerad

Bilder där en känd svensk artist misshandlas och förnedras sprids på sociala medier. Nu bekräftar Åklagarmyndigheten för SVT Nyheter att en förundersökning om människorov och och rån har inletts.

Det var under måndagskvällen som flera bilder på artisten började spridas på sociala medier. Han är blodig i ansiktet och förnedras av förövarna. Bilderna ska enligt uppgift till SVT Nyheter vara tagna i mitten av april.

Under onsdagsförmiddagen bekräftar Åklagarmyndigheten att det pågår en förundersökning om människorov och rån. Förundersökningen leds av åklagare Sara Stolper.

– Det är en pågående förundersökning och med hänsyn till förundersökningssekretessen vill jag inte säga något mer, säger hon till SVT Nyheter.

Enligt uppgifter ska förundersökningen ha pågått i minst en vecka.

”Alla där ute kan bli kidnappade”

I ett klipp på sociala medier uttalar sig artisten om händelsen. Bland annat säger han att alla kan bli kidnappade, samt intygar att han mår bra.

Enligt uppgifter till Expressen ska artisten inte ha velat medverka i utredningen. I stället ska han, enligt uppgift till Expressen, ha uppgivit att allt är ett pr-trick. Detta är dock, enligt uppgift till SVT Nyheter, inte sant.

Uppgiften om att artisten inte vill medverka i utredningen vill åklagaren inte kommentera.

”Kan vara någon form av maktdemonstration”

Mats Lindström, utrednings- och spaningsledare som arbetar mot grov brottslighet hos polisen i Stockholm nord har utrett flera brott där förövarna förnedrat offren i videoklipp som spridits på sociala medier.

– Det kan vara någon form av maktdemonstration. Det låter som att man försöker förnedra honom och sprida ett budskap. Sådant där brukar få stor spridning, säger han.

En av de mer uppmärksammade händelserna var när en artist i Rinkeby i augusti 2017 hotades och förnedrades av personer i det lokala kriminella gänget Dödspatrullen.

I det fallet blev konsekvensen för den utsatte artisten att han hamnade i djupare kriminalitet för att återupprätta sitt rykte, enligt Mats Lindström. Artisten avtjänar ett fängelsestraff för grovt vapenbrott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.