Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör polisen Stephan Kiernan om fallet. Foto: Arkivbild.

Misstänkt mördare kissade på rappare – nu avgörs fallet

Uppdaterad
Publicerad

Rapparen misshandlades, därefter spreds förnedringsfilmen i sociala medier. Nu inleds rättegången mot två unga män som båda har kopplingar till ett av Stockholms mest ökända kriminella gäng.

I augusti 2017 blev den kända rapparen från Västerort omringad av tre män som utsatte honom för förnedrande misshandel. På filmen syns det bland annat hur rapparen blir urinerad på. Efter att ha filmat händelsen publicerades videon på sociala medier och fick stor uppmärksamhet.

I april 2019 åtalades två av männen för grovt olaga tvång. De båda tillhör en grupp kriminella som kallats för Dödspatrullen och som tros ligga bakom flera gängmord de senaste åren. Den tredje misstänkta gärningsmannen på filmen gick inte att identifiera.

Åtalade tillhör kriminellt gäng

Bakgrunden till händelsen ska vara att rapparen, som tillhör den kriminella grupperingen Shottaz, ttidigare släppt en låt om de två rivaliserande grupperna kring Järvafältet i Stockholm. I klippet säger en av de misstänkta att han ska ”visa vad de gör med studiobanditer”.

En av de åtalade sitter i nuläget häktad i Danmark misstänkt för inblandning i ett dubbelmord förra sommaren. Den andre avtjänar ett längre fängelsestraff för synnerligen grovt narkotikabrott.

Långvarig konflikt i Rinkeby

De båda kriminella gängen har under flera år varit i konflikt med varandra. De unga männen växte upp i samma område i främst Rinkeby, gick i skolan tillsammans och var kompisar. Men vännerna splittrades i två läger efter ett rån av ett växlingskontor i Täby i juli 2015.

Anledningen var att en av rånarna hade utfört kuppen med fel killar från området i stället för de som var hans vänner. Sju dödsskjutningar kopplas till konflikten mellan de två nätverken. Bara ett av morden har klarats upp.

SVT på plats i rättssalen

På torsdagen inleddes rättegången mot männen i Solna tingsrätt. De misstänkta förnekar brott. Reporter från SVT fanns på plats i rättsalen och berättar bland annat att de misstänkta störde förhandlingen och fortsatte att kränka offret.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.