Polis och kriminaltekniker på plats efter att två människor skjutits ihjäl i en svenskregistrerad bil i Köpenhamnsförorten Herlev på tisdagskvällen – på torsdage meddelade polisen att de båda männen är identifierade Foto: Johan Nilsson/TT

Polisen bekräftar: De två ihjälskjutna i Köpenhamn är två unga svenska män

Uppdaterad
Publicerad

Personerna som sköts i hjäl i Herlev utanför Köpenhamn är två svenska män, 21 respektive 23 år gamla. Det bekräftar nu dansk polis som skriver i ett pressmeddelande att man nu varit i kontakt med de båda dödsoffrens närmast anhöriga.

Utredningen fortsätter nu efter dödsskjutningen av två svenska medborgare i Herlev, utanför Köpenhamn, i tisdagskväll. Under tordagen bekräftade dansk polis att de båda dödsoffren är svenska medborgare. I övrigt är man förtegen om detaljer.

”Med hänsyn till utredningen kan Köpenhamns Vestegns Polis inte ge ytterligare detaljer kopplade till de två männens identitet”.

SVT Nyheter rapporterade under onsdagskvällen att en av de ihjälskjutna männen, 23-åringen, varit en ledargestalt i en kriminell grupp i Stockholmsförorten Rinkeby. Han ska tidigare ha ansökt om att få hjälp av Fryshusets avhopparverksamhet.

Ingen kommentar från polisinspektören

SVT Nyheter har under torsdagen sökt ansvarig polisinspektör Flemming Madsen. Polisen meddelar i ett mejl att han inte är nåbar i ärendet. Madsen lämnade istället en kommentar i ett pressmeddelande under eftermiddagen, utan att kommentera uppgifterna om dödsoffrens kopplingar till gängkriminalitet.

– Vi förstår att denna fråga ger upphov till många frågor från allmänheten, men ber samtidigt om förståelse för att vi behöver hålla tillbaka uppgifter i ärendet med hänsyn till utredningen, säger polisinspektören i ett uttalande.

Sköts med automatvapen och pistol

Polisen har gått ut med detaljer kring själva skjutningen som inträffade strax före klockan 18 på tisdagen. Minst 10 skott avlossades. Både automatvapen och pistol användes, sade polisen vid en pressträff under onsdagen.

Bild på den silverfärgade Audi som polisen söker, som man misstänker har kopplingar till dödsskjutningen i Herlev under tisdagen Foto: Köpenhamns Vestegns Politi

Samtidigt jobbar polisen vidare på att få veta mer om den silverfärgade bil av märket Audi som ska ha setts köra snabbt från platsen i samband med skjutningen. Polisen säger sig vara mycket intresserad av att veta mer om.

Polisen misstänker att det rör sig om flera gärningsmän, baserat på de uppgifter man hittills säger sig ha fått in om den silverfärgade Audin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dubbelmordet i Köpenhamn

Mer i ämnet