Åtalade gängmedlemmarna döms för danska dubbelmordet

Uppdaterad
Publicerad

De åtalade för dubbelmordet i danska Herlev döms för dubbelmordet och för gängtillhörighet. Tre av männen döms till livstids fängelse, de två yngsta får ett 20 år långt fängelsestraff. Den utpekade ledaren, en 22-åring, skrattade i rättssalen innan beskedet kom.

– Det är ett ovanligt rått mord, säger rättens ordförande i Köpenhamn Katrine B.B. Eriksen.

Dödspatrullens ledare och två medhjälpare döms till livstids fängelse för dubbelmordet i Herlev utanför Köpenhamn förra sommaren. Straffet för de två yngsta, som var 17 år vid tiden för morden, får 20 års fängelse.

– 20 år mannen! Jag förtjänar sju år, ropade 19-åringen, som var 17 år när brottet begicks, när straffet meddelades samtidigt som han svor åt rätten.

Dubbelmordet i Köpenhamn

Ledaren för Dödspatrullen skrattade åt sin medhjälpare som förolämpade rätten när beskedet kom.

Nämndemännen och de tre domarna ansåg att bevisningen var så övertygande, och de fem åtalade svenskarnas förklaringar så osannolika, att de redan i dag kunde meddela besked om skuldfrågan. De fem åtalade stod anklagade för att ha mördat två rivaler och utsatt deras vän för mordförsök.

De danska lagkraven om att morden skedde som del i en gängkonflikt anses uppfyllda och de skyldiga döms därför till dubbelt så hårda straff, trots att de är hemmahörande i Sverige.

– När man begår vuxenkriminalitet ska man inte förväntas bli behandlad som ett barn, säger åklagaren.

Lurade offren i fälla

Det var den 25 juni förra året som tre personer med kopplingar till gänget Shottaz i norra Stockholm hade stämt träff med en dansk musiker.

Vad de inte visste var att musikern, enligt uppgift, ska ha lurat dem i en fälla. I stället hade en ledare i rivaliserande gänget Dödspatrullen och fyra lojala anhängare planerat att slå till i bostadsområdet Herlev strax utanför Köpenhamn.

De tre från Shottaz väntade när två maskerade och beväpnade skyttar plötsligt närmade sig intill en häck och sköt mot deras bil, en Renault. Föraren ska ha försökt backa, men fick motorstopp.

Han lyckades ta sig ut och sprang bakom ett parkeringsgarage, med ett skott som trängt igenom höger lår. Blödningen var kraftig.

Under skottlossningen fastnade hans 21-årige svåger i bilen. Han kravlade sig ut och blev liggande utanför. Ett vittne i bostadshuset intill filmade när en av de åtalade, enligt åklagaren en 22-årig ledare i Dödspatrullen, laddade om en AK47:a och sedan tömde ytterligare fjorton skott i den redan skjutne 21-åringen.

Nekar till brott

Videon har varit viktig bevisning i rättegången eftersom den visade vilka vapen som använts, kläderna som de fem gärningsmännen haft på sig, vilken flyktbil de använde och hur de inblandades kroppsform såg ut. Alla fem åtalade har nekat till brott. De har bara varit i Danmark för att festa, har inget med morden att göra och tillhör inget gäng, påstår de.

Men flyktbilen hittades efter att mördarna misslyckats att tända eld på den. Både i bilen och i en lägenhet i Århus hittades kläder, vapen och DNA-spår.

Konflikt mellan gamla vänner

Det betyder nu att de fyra tongivande ledarna i Dödspatrullens kärna är dömda eller frihetsberövade.

I Shottaz har ledande personer dödats, fängslats eller lämnat landet. Internt pågår också en splittring och mordförsök där forna vänner misstänks ligga bakom.

Samtidigt har fem nya dödsskjutningar skett i norra Stockholm som på olika sätt har koppling till de åtalade och deras allierade. Senaste offret dödades under torsdagen, en man i 20-årsåldern med kopplingar till ett nätverk i Husby. Bland kriminella används ord som ”krig” för att beskriva vad som sker.

Utredningsmässigt är frågan hur det ska gå att få fast de skyldiga.

I snitt klaras bara ett av fem mord upp i gängmiljön.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dubbelmordet i Köpenhamn

Mer i ämnet