Foto: Johan Nilsson/TT

Svensk polis vill ha danskt kamerasystem

Uppdaterad
Publicerad

I Danmark pågår rättegången mot fem unga män från Stockholm som åtalats för dubbelmord.

En viktig del av utredningen har varit att spåra hur deras två flyktbilar rörde sig med hjälp av ett omfattande kamerasystem längs det danska vägnätet. Svenska polisen hoppas på ett liknande system i Sverige.

Dubbelmordet i danska Herlev i juni förra året filmades av ett vittne. När registreringsnumrets rapporterades in sökte dansk polis i ett omfattande vägkamerasystem för att genom bilens registreringsnummer kartlägga hur flyktbilen rört sig i Danmark.

Det hjälpte polisen också att identifiera en andra bil, en Fiat Punto, som de misstänkta använt. Inom några dagar var den huvudmisstänkte gripen, i Århus, och närmaste veckorna greps resterande fyra medåtalade i Stockholm. Två av dem var 17 år när morden skedde.

Dubbelmordet i Köpenhamn

Olika brott

Tekniken med kamerorna finns på danska polisbilar och 48 stationära kameror längs danska vägar. Det infördes trots kritik mot att personuppgifter samlades in.

Kamerorna har automatisk avläsning av registreringsnummer och används enligt den danska polisen för att bekämpa allt från terrorbrott och gängkriminalitet till narkotikasmuggling och trafikbrott.

Det användes även för att spåra den bil två svenskar använde när de sprängde en bomb utanför Skattemyndigheten i Köpenhamn i augusti förra året, bara veckor efter dubbelmordet. Två händelser som ledde till att Danmark införde gränskontroller mot Sverige.

”Kommer att hjälpa oss”

Här i Sverige finns också automatiska avläsare, så kallade ANPR-kameror, vars förkortning står för automatic number plate recognition. Kamerorna finns i dagsläget på 200 polisbilar.

Men Pia Glenvik, projektledare för polisens nationella kameraprojekt, vill gärna se ett system liknande det i Danmark som gör att polisen är uppkopplad mot vägkamerorna.

– Det kommer att föra oss framåt i våra brottsutredningar om vi får det i Sverige, säger hon.

Som exempel lyfter hon att systemet hade kunnat vara till hjälp i fallet med mordet på den 12-åriga flickan i Botkyrka för drygt två veckor sedan. Med kamerasystemet hade polisen snabbt kunnat ta reda på hur den vita flyktbil som användes rörde sig efter attentatet.

– Hur har den här bilen rört sig i det här området? Har den varit där tidigare eller efter? Då kan de söka efter, kanske, en vit bil.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dubbelmordet i Köpenhamn

Mer i ämnet