Henrik Larsen blev vittne till händelsen i Herlev. Foto: Rebecka Haglund/SVT

Vittnet: ”Kunde ha träffat barn som lekte”

Uppdaterad
Publicerad

Flera vittnen såg dubbelmordet i Herlev. Några har nu vittnat inför rätten i Köpenhamn. SVT Nyheter har träffat vittnen som befann sig i området förra sommaren – men det är få som vågar prata.

– Deras kulor hade kunnat träffa barn som lekte här, säger vittnet Henrik Larsen som försökte rädda livet på 23-åringen.

Vi besöker Herlev samma tid på kvällen som dubbelmordet inträffade den 25 juni 2019. Klockan 17.50.

Det var då grannar larmade om skottlossning.

Dubbelmordet i Köpenhamn

– Jag hörde flera skott och ringde polisen, säger en äldre man.

En annan, en pensionerad hantverkare, tittade ut från sitt sovrumsfönster och såg ett 30-tal meter utanför hur två maskerade och beväpnade män sköt mot en bil.

Skrek av smärta

Henrik Larsen kunde följa hur det ena offret, 23-åringen jagades av en automatbeväpnad person. När han kom ut följde han blodspåren längs sitt bostadshus, till slutet av byggnaden där en ung man skrek av smärta.

– Vi var flera som försökte stoppa blödningen. Vi tryckte på såret tills ambulanspersonalen kom och tog över, säger han och visar oss platsen där den unge mannen från Rinkeby i nordvästra Stockholm låg i uppskattningsvis tio minuter innan han fick hjälp av ambulans.

Han avled på sjukhus efter att ha tappat mycket blod.

Blodig konflikt

Hittills har minst tio unga män dödats i gängkonflikten mellan de två rivaliserande gängen Shottaz och Dödspatrullen från Järvaområdet i nordvästra Stockholm. Det är den blodigaste gängkonflikten i Stockholms historia och kanske den blodigaste i Sverige, enligt Joakim Sturup, kriminolog vid Stockholmspolisen.

Flera vittnen hördes i fredags. SVT har träffat flera av dem, bland annat en kvinna som utförde hjärt- och lungräddning, men de är rädda att prata framför en kamera. De känner sig otrygga och rädda för gängen.

Samtidigt dök flera vittnen som hörts aldrig upp i rätten. Då beordrade domstolen polis att hämta dem. En man kom från Christiania, där de åtalade enligt åklagaren ska ha köpt tröjor, mössor och en sjal som användes som maskering vid mordet.

”Hade kunnat vara barn här”

Henrik Larsen är en av få som vill berätta. Än i dag kan han rycka till när han hör höga ljud.

Han ser sig omkring bland bostadshusen i området som åtminstone han upplever som lugnt och familjärt. Andra hade tur.

– Det hade kunnat varit barn här ute. De sköt till höger och vänster. De hade kunnat träffa vem som helst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dubbelmordet i Köpenhamn

Mer i ämnet