Man har försökt få de här grupperna att försonas men det har inte fungerat. Foto: SVT

”Forna barndomsvänner som splittrats och fortsätter ha ihjäl varandra”

Uppdaterad
Publicerad

I dag inleds rättegången mot fem svenska män som misstänks för ett dubbelmord i Danmark i fjol. Men våldet sträcker sig längre tillbaka än så. I åratal har unga levt utanför samhället, och polisen vittnar om att beteendet uppstår tidigt.

– Jag ska hålla i ditt vapen och skjuta dig, har en unge sagt till mig, säger polisen Rissa Seidou.

Rättegången i Danmark, som inleds under måndagen, handlar egentligen om en gängkonflikt i nordvästra Stockholm. SVT:s reporter Diamant Salihu har följt konflikten sedan den startade i Rinkeby för fem år sedan.

– Det är forna barndomsvänner som har splittrats i två grupperingar och som fortsätter ha ihjäl varandra, säger han i Morgonstudion.

Dubbelmordet i Köpenhamn

”Lyssnar inte på någon”

Den yngsta av de misstänkta männen var 17 år vid mordtillfället – den äldsta endast 24 år.

– De har hamnat helt utanför det svenska samhället, utanför föräldrarna som har kommit till Sverige. De känner inte att de hör hemma någonstans. Föräldrarna tycker inte att de har kontroll på sina barn och barnen lyssnar inte, säger Salihu.

– Man har försökt få grupperna att försonas, men det har inte funkat. De lyssnar inte på någon.

I tioårsåldern

Att den kriminella banan börjar tidigt är något som även Rissa Seidou, områdespolis i Järva, vittnar om.

– Ungdomar i 10-årsåldern säger väldigt allvarliga saker. ”Jag ska hålla i ditt vapen och skjuta dig”, har någon unge sagt till mig.

– Jag har besökt skolor inne i city, och de är inte intresserade av mitt vapen. Men i förorten frågar de: ”Har du skjutit någon? Kan jag få känna på ditt vapen? Kan du sätta handklovar på mig?” Det är ganska skrämmande, säger Seidou i Morgonstudion.

Även i fallet med de mordmisstänkta männen handlar det om problem som uppstått tidigt.

– Många har misslyckats i skolan, det finns diagnoser hos flera av dem, och man har tidigt fått sociala insatser som inte har fungerat, säger SVT:s reporter Diamant Salihu.

Föräldrar ger upp

Vissa föräldrar har helt och hållet gett upp kampen och många är även rädda för sina egna barn, förklarar Seidou:

– Man måste börja någonstans, att vara rädd och ge upp är inte lösningen. Ta kontakt med socialen för att se vilka insatser som passar.

I dagsläget får polisen ta för mycket ansvar, menar Seidou.

– Vi är socialen, vi är arbetsförmedlingen, vi är mammor, vi är allt. Det går inte, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dubbelmordet i Köpenhamn

Mer i ämnet