”Vi hoppas att det här kan bryta en brottsutveckling i tid så att unga människor som är på väg in i en allvarlig kriminalitet kan få den här påföljden”, säger justitieminister Morgan Johansson (S) om regeringens förslag. Foto: Lars Schröder / TT

Regeringens förslag: Utegångsförbud för unga som begår brott

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen har arbetat fram ett förslag om en ny påföljd som möjliggör att unga som begår brott kan förbjudas att vistas ute på helger och helgkvällar, så kallad helghemsarrest. Förslaget skickar till lagrådet för remisshantering redan imorgon, berättar justitieminister Morgan Johansson för SVT Nyheter.

– Vi hoppas att det här kan bryta en brottsutveckling i tid så att unga människor som är på väg in i en allvarlig kriminalitet kan få den här påföljden. Därmed kan de också komma ut ur sin kriminella livsstil, berättar justitieminister Morgan Johansson för SVT Nyheter.

Påföljden kallas ungdomsövervakning och är tänkt att täppa till en lucka mellan allvarlig brottslighet och där det inte finns tillräckliga skäl för sluten ungdomsvård. Påföljden ska gälla framför allt för personer mellan 15 och 17 år, undantagsvis även upp till 20 års ålder.

Den som döms till ungdomsövervakning förses med fotboja och förbjuds att vistas ute på helger och helgkvällar, men det kan också handla om ett förbud att vistas på vissa platser eller inom vissa områden. 

Välkomnas av oppositionen

Förslaget har varit på tapeten under lång tid, och ingår i regeringens 34-punktsprogram mot gängkriminaliteten. Det välkomnas också av den politiska oppositionen.

– Ja, det här är ett förslag som vi moderater har drivit sedan 2013, så det är ju bra att det äntligen kommer. Men när det gäller till exempel de här fruktansvärda ungdomsrånen så är det uppenbart att vi nu är vid en punkt där det är uppenbart att väldigt mycket mer måste till än bara detta, säger Johan Forssell, som är Moderaternas rättspolitiska talesperson. 

Morgan Johansson utgår från att riksdagen godkänner förslaget, som ska börja gälla från 1 januari nästa år. Samtidigt påpekar han att ytterligare åtgärder mot gängkriminalitet och annat våld bland unga är på gång.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ungdomsbrott

Mer i ämnet