I klippet: Reine Berglund om effekterna av de många häktningarna och vilka som tar över drogförsäljningen i Vårby gård. Foto: SVT

Huddingepolisen om åtalet som kan knäcka Vårbynätverket

Uppdaterad
Publicerad

I dag väcks åtal i det stora ”Encromålet” vid Södertörns tingsrätt. Efter att fransk polis lyckades infiltrera kommunikationsnätverket Encrochat är nu över 30 personer misstänkta för förberedelse till mord, grova narkotika- och vapenbrott samt den uppmärksammade kidnappningen av en rapartist.

Omkring 25 personer i målet misstänks vara kopplade till Vårbynätverket. Reine Berglund, inspektör vid Huddingepolisen, har länge jobbat mot nätverket.

I Vårby gård märks tydligt att ledarskiktet sitter frihetsberövade, säger han, men redan nu är en ny generation på väg in för att fylla tomrummet i droghandeln.

Målen mot misstänkta Vårbynätverket

  • ”Beslagsmålet” Fem personer åtalades för bland annat grovt vapenbrott och grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor efter en husrannsakan. En kvinna dömdes till fängelse i ett år och fyra månader för skyddande av brottsling och medhjälp till grovt vapenbrott. Ytterligare en kvinna dömdes till fängelse i ett halvår för medhjälp till brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor samt ringa narkotikabrott. Domen mot två åtalade män kommer senare då de även är misstänkta i Encromålet.
  • ”Kungens kurva-målet” Tre personer är åtalade för skjutningen vid en bensinmack i Kungens kurva i januari 2020. En man avled och en kvinna skottskadades allvarligt, bland annat i huvudet, vid skjutningen. Huvudförhandlingen beräknas pågå till och med den 23 mars, med 26 mars som reservdag.
  • ”Encromålet” Dekrypteringen av mobiltjänsten Encrochat har varit till hjälp för att åtala ett stort antal personer, bland annat för förberedelse till mord, synnerligen grovt narkotikabrott, grovt vapenbrott och människorov. Drygt 30 misstänkta finns i målet. Huvudförhandlingen ska enligt planen hållas mellan den 6 april och den 24 juni.

Källa: Södertörns tingsrätt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårbynätverket

Mer i ämnet