Ett av vapnen och sprängdegen som polisen hittade i kvinnans bh. Foto: Från polisens förundersökning

Farmor gömde sprängdeg i bh:n – döms till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

I juli gjorde polisen ett tillslag i en familjs lägenhet i Alby där man fann tre skjutvapen och ett kilo sprängmedel. Vid tillslaget försökte en kvinna i 60-årsåldern gömma undan sprängmedel från polisen i sin bh. Nu döms kvinnan och hennes släkting i en av flera rättsprocesser med misstänkta kopplingar till det så kallade Vårbynätverket.

Anledningen till tillslaget var att polisen hade hittat kokain som man trodde tillhörde en 18-årig man skriven på adressen. När polispatrullen sökte igenom lägenheten hittade de två helautomatiska pistoler, en helautomatisk kulsprutepistol med ljuddämpare och ammunition.

Mor, farmor och faster åtalades

Under husrannsakan började 18-åringens farmor uppträda nervöst, enligt förundersökningen, och hon ville gå på toaletten. Patrullen visiterade henne och fann då flera hekto sprängmedel i hennes bh och i en ficka. Totalt hittades närmare ett kilo dynamitsprängmedel och även tre hekto cannabis.

Fyra personer greps i samband med tillslaget: 18-åringen, hans mor, farmodern och hans faster.

På torsdagen dömde Södertörns tingsrätt modern till fängelse i ett år och fyra månader för skyddande av brottsling och medhjälp till grovt vapenbrott. Farmodern dömdes till fängelse i ett halvår för medhjälp till brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor samt ringa narkotikabrott. Fastern friades.

Även misstänkta i ”Encromålet”

18-åringen och ytterligare en man är också åtalade efter husrannsakan, men tingsrätten avvaktar med domen eftersom de även är misstänkta i det så kallade ”Encromålet”.

Enligt polisuppgifter är över 25 personer med misstänkt koppling till Vårbynätverket frihetsberövade i Encromålet.

De pågående målen i Södertörns tingsrätt

  • ”Beslagsmålet” Fem personer har åtalats för bland annat grovt vapenbrott och grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.
  • ”Kungens kurva-målet” Tre personer är åtalade för skjutningen vid en bensinmack i Kungens kurva i januari 2020. En man avled och en kvinna skottskadades allvarligt, bland annat i huvudet, vid skjutningen. Huvudförhandlingen beräknas pågå till och med den 23 mars, med 26 mars som reservdag.
  • ”Encromålet” Dekrypteringen av mobiltjänsten Encrochat har varit till hjälp för att åtala ett stort antal personer, bland annat för förberedelse till mord, synnerligen grovt narkotikabrott, grovt vapenbrott och människorov. Drygt 30 misstänkta finns i målet. Huvudförhandlingen ska enligt planen hållas mellan den 6 april och den 24 juni.

Källa: Södertörns tingsrätt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.