SVT följde med Reine Berglund vid Huddingepolisen när han jobbade civilklädd. Starta klippet för att se honom berätta mer om Vårbynätverket. Foto: SVT

Vårbynätverket kopplas till fyra skjutningar

Uppdaterad
Publicerad

En upptrappad konflikt bland kriminella i södra Stockholmsområdet har legat bakom flera skjutningar i vinter, varav en med dödlig utgång. Polisen ser en klar koppling mellan fyra av skjutningarna och ett kriminellt nätverk baserat i Vårby gård.

– Det handlar om fyra incidenter. Men det finns en tystnadskultur och polisförakt bland de här grupperingarna så det kan finnas ett mörkertal, säger Ayman Aboulaich, gruppchef vid sektionen för grova brott i polisområde Stockholm syd.

Vårbynätverkets motståndare verkar enligt Ayman Aboulaich bestå av lösare grupperingar.

Fyra frihetsberövade

Under förra veckan genomförde polisen gryningsräder och två män kunde då gripas misstänkta för inblandning i skjutningar kopplade till konflikten. En av dem häktades på fredagen misstänkt för försök till mord efter skjutningen i Rågsved i november, då två män skadades svårt. Den andre häktades misstänkt för grov vapenbrott och försök till mord i Vårby gård i november.

En annan skjutning som polisen kopplar till konflikten är skjutningen i Kungens kurva i slutet av januari, då en man dog en kvinna skadades allvarligt. Två unga män sitter sedan tidigare häktade misstänkta för mordet.

Vad som har varit den utlösande faktorn för våldsspiralen kan inte polisen svara på.

– Det kan börja med allt från konflikter om narkotikahandel till någon liten oförrätt, sedan tar det liksom inte slut. Jag tror inte att de själva heller vet var det började någonstans eller var det ska sluta, säger Reine Berglund, inspektör vid Huddingepolisen.

”Tillkommer unga hela tiden”

Det är för tidigt att svara på vilken effekt den senaste tidens insatser kommer att ha på våldet, säger Reine Berglund.

– Flera personer är inlåsta både för mord, andra våldsbrott och rån. Vi når framåt men det tillkommer nya, unga hela tiden vilket är oroväckande.

Vårbynätverket har varit inblandat i ett stort antal skjutningar och våldsdåd tidigare, något som inte sällan drabbar vanliga Vårbybor.

– Det är det som känns mest förjävligt. Man försöker ta kål på varandra på offentliga platser och det har varit skjutning och mord utanför fritidsgården. Sen hade vi handgranaten som sannolikt var menad mot oss poliser, säger Reine Berglund.

Han syftar på händelsen i januari 2018 då en man dog efter att ha hittat en skarpladdad granat i centrum. Ingen person har dömts för det inträffade.

Skjutningarna som polisen kopplar till konflikten

28 oktober 2019, Vårby gård

Sent på kvällen inträffar en skjutning utanför ett bostadshus. Flera skott går in i två lägenheter i fastigheten. Ingen ska ha skadats vid skjutningen.

13 november 2019, Vårby gård

Strax efter midnatt avlossas skott i ett bostadsområde. Polisen hittar flera tomhylsor på platsen. Inte heller den här gången ska någon person ha kommit till skada.

29 november 2019, Rågsved

Två män skadas allvarligt när en bil de färdas i beskjuts. Under förra veckan häktades en man misstänkt för försök till mord. Sedan tidigare sitter en annan misstänkt häktad för medhjälp till försök till mord efter händelsen.

18 januari 2020, Kungens kurva

En man avlider och en skottskadas kvinna skadas svårt efter en skjutning vid en bensinmack. Två män är häktade för mord och mordförsök efter händelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.