Svensk polis fick via Europol tillgång till material från Encrochat, ett krypterat kommunikationsnätverk som bland annat används av kriminella, vilket ledde fram till gripandet. Foto: TT

Ledare för Vårbynätverket gripen i Spanien – misstänks för flera grova brott i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Ledaren för Vårbynätverket greps nyligen i Spanien och häktades i dag, onsdag, i Sverige. Han misstänks för flera grova brott i Stockholm, bland annat förberedelse till mord och människorov.

Mannen, som är i 30-årsåldern, flögs hem till Sverige i veckan och sitter alltså nu häktad misstänkt för flera brott som skett i Stockholm under våren. Det handlar om förberedelse till mord, människorov, rån, grov allmänfarlig ödeläggelse, försök till grov utpressning och grovt vapenbrott.

Sedan tidigare är 13 personer, varav de flesta tillhör Vårbynätverket, frihetsberövade för liknande brottslighet. Enligt polisen kan fler gripanden ske framöver.

Hör mer om Vårbynätverket i videon nedan.

”Ett genombrott”

Enligt polisen är det flera utredningsåtgärder som lett till att ledaren kunnat gripas, bland annat material från krypterade chattar, så kallade Enchrochat.

– Detta innebär ett genombrott för vårt hårda arbete mot de kriminella nätverken i polisområde Stockholm syd. Vi har under lång tid haft en strategisk inriktning där vi bland annat prioriterat detta nätverk och de aktuella gripandena är nu ett resultat av detta, säger Susanne Wikland, chef för grova brott vid polisen i region Stockholm syd i ett pressmeddelande och fortsätter:

– I förlängningen hoppas vi att detta ska ge våra medborgare större trygghet och att de kriminella nätverken blir svagare och färre. Vi kommer fortsätta vårt offensiva arbete och arbeta framåtlutat med fokus på våra medborgare.

Nedan hör du regionpolischefen om framgångarna kring encrochat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.