I förundersökningen finns krypterade chattar där de misstänkta bland annat pratar om att ge en pistol, en Glock, i present. Foto: Ur polisens förundersökning/SVT grafik

Två män döms för vapenbrott – första domen med bevis från krypterade chatten

Uppdaterad
Publicerad

På fredagen föll domen mot de två män som åtalades för att ha grävt ner en pistol vid Mälarbadet i Södertälje tidigare i år. Männen döms till fängelse för bland annat grovt vapenbrott. Fallet är det första i Sverige där krypterade chattar från Encrochat används i bevismaterialet.

Det var i maj i år som en ledig polis tog en kvällspromenad vid Mälarbadet. Han reagerade då på att det lyste ficklampor i skogen och att han hörde huggande ljud.

Han ringde dit sina kollegor som var i tjänst och en hundpatrull kunde då hitta en nedgrävd pistol i skogen.

Pratade fritt i chatt

De två männen nekar till brott men bevisen är tillräckliga enligt tingsrätten. Som stödbevisning finns chattar från Enchrochat, ett krypterat kommunikationsverktyg som använts av kriminella i hela Europa.

Fransk polis knäckte tjänsten tidigare i år, och under ett par månader i våras kunde europeiska polis- och åklagarmyndigheter i realtid läsa miljontals meddelanden.

Det här är första gången som chattkonversationer från Encrochat prövats av det svenska rättssystemet.

Kopplingar till Södertäljenätverket

Männen är tidigare dömda för grova brott kopplade till organiserad brottslighet och Södertäljenätverket.

Männen döms till två år och tre månaders fängelse respektive två år och fyra månaders fängelse. En av männen döms även för hot mot tjänsteman och våldsamt motstånd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.