Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Det rör sig om en väldigt organiserad gruppering som nu åtalas för allt från narkotikabrott och mordförsök till sprängningar, säger kammaråklagare Anna Stråth. Hör henne berätta om nätverket i videon ovan. Foto: Pollisens förundersökningVisa alla (3)
Visa alla (3)

Mordförsök, sprängningar och kidnappning – 30 personer åtalas i Encromålet

Uppdaterad
Publicerad

En rad personer, många med koppling till Vårbynätverket, åtalas nu för omfattande brottslighet. I förundersökningen går bland annat att läsa om hur misstänkta gömmer sig i bilar i väntan på att skjuta ihjäl rivaler, hanterar stora mängder kokain och om hur de kidnappar en känd artist.

– Vi har kunnat kartlägga hela kedjan i den brottslighet som har skett och det är unikt, säger åklagaren till SVT.

Det handlar om hela 30 personer som misstänks för en rad grova brott i en härva som åklagaren kallar unik.

– Utredningen avser framför allt personer som ingår i Vårbynätverket men det avser också personer från Dalen och Hagsätra och även Shottaz, säger kammaråklagare Anna Stråth.

Hör henne berätta om vilka som ingår i åtalet och vilka brott de misstänks för i videon.

”Redo att skjuta ihjäl målsäganden så fort han visar sig”

En av händelserna rör försök till mord och där misstänks en rad av de åtalade vara inblandade. Måltavlan var en man boende i Västerås och enligt åtalet var mordplanerna långt gångna. I åtalet går att läsa:

Skyttarna och chauffören oljar vapen, beger sig till platsen där målsäganden bor, gömmer sig i en skåpbil, redo att skjuta ihjäl målsäganden så fort han visar sig utanför sin bostad.

Att mordförsöket inte fullbordades beror på att måltavlan själv hade gripits och häktats misstänkt för annan brottslighet. Upprinnelsen till mordförsöket är enligt åtalet en gammal konflikt mellan en av ledarfigurerna i Vårbynätverket och mannen som skulle mördas.

95 procent rent kokain

Det finns även punkter som rör sprängdåd och grova narkotikabrott. I åtalet finns uppgifter om kilovis av kokain med en renhetsgrand på upp till 95 procent hanterats av personer i åtalet och om hur betalningen sker via ett växlingskontor.

Narkotika som polisen beslagtog i samband med ett tillslag mot Vårbynätverket. Foto: Ur polisens förundersökning

Anna Stråth understryker också vikten av att rättsväsendet kunnat ta del av hur de åtalade kommunicerat på Enchrochat.

– Det har varit av stor betydelse. Självklart finns det bevisning i andra former också men utan encrochat hade vi inte haft möjlighet att få så mycket insyn. Där har de kommunicerat i detaljnivå.

Nekar till brott

Filip Rydin företräder en av de åtalade.

Filip Rydin, som försvarar en av de misstänkta, har meddelat tingsrätten att han anser att åtalets bevisning från Encrochat ska avvisas.

– Den har inte något bevisvärde. Min klient förnekar all inblandning. Han har under hela den tiden som åtalet rör vistats i Spanien. Han har ingen delaktighet på plats i Sverige och han har heller inte deltagit eller främjat brotten från spanskt territorium, säger försvarsadvokat Filip Rydin.

Även de andra åtalade ska neka till brott.

– Som jag har förstått det utifrån förundersökningen så verkar det genomgående vara så att man inte är beredd att underkasta sig något ansvar, säger Filip Rydin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vårbynätverket

Mer i ämnet