Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hundratals miljoner kronor från narkotikaförsäljning och rån misstänks tvättas vita på växlingskontor runt om i Sverige. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Ex-kriminell om penningtvätten: ”Växlingskontoren omsätter 100-tals miljoner svart”

Uppdaterad
Publicerad

Sex personer sitter häktade i en omfattande brottshärva där en kvarts miljard kronor från brottsverksamhet misstänks ha tvättats vita på ett växlingskontor i Stockholm. Vi har träffat 35-årige ”Areg” som tidigare dömts till ett långt fängelsestraff och som har god insyn i ekonomisk brottslighet.

– Det lagliga sättet är att det växlas pengar mellan företags kontonummer. På det olagliga sättet, när man tvättar svarta pengar vita, byter man bara kontanter och då registreras det inte någonstans. Växlingskontoret tar 5-10 procent av summan som tvättas. Det handlar om enormt stora pengar, säger ”Areg”.

Polis och åklagare utreder nu växlingskontoret World Exchange i centrala Stockholm. Misstankarna mot flera av de sex häktade personerna gäller grovt penningtvättsbrott och synnerligen grovt narkotikabrott. 

Växlingskontor misstänks hantera svarta pengar

– Brottsupplägget vad gäller växlingskontor är att dölja brottspengar som kommer från narkotikaförsäljning, rån och ekonomiska brott. Att helt enkelt tvätta svarta pengar vita, säger Stefan Lundberg som är chefsåklagare och strategiskt ansvarig för brottsförebyggande frågor på Ekobrottsmyndigheten. 

Åtal i härvan runt växlingskontoret World Exchange väntas väckas i månadsskiftet april-maj enligt kammaråklagare Ulrika Lindsö på Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.

I videon ovan hör ni den tidigare dömda ”Areg” som har god insyn i penningtvätt och ekonomisk brottslighet. Vi har anonymiserat rösten genom att låta en annan person läsa in det ”Areg” berättar.

En registrerad betaltjänstleverantör/valutaväxlare  som är registrerad hos Finansinspektionen har rätt att hantera tre miljoner euro per månad under en tolvmånadersperiod. Det motsvarar 360 miljoner kronor per år, enligt ett EU-direktiv. World Exchange omsättning under 2019 uppgick till 254 miljoner kronor. Finansinspektionen har nu avregistrerat företaget.

Källa: EU:s direktiv

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer