Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Chefsåklagare Stefan Lundberg vid Ekobrottsmyndigheten tycker att växlingskontoren borde granskas hårdare. Hör hans kritik och Finansinspektionens svar i klippet. Foto: TT

Åklagaren larmar – lucka i lagen när det gäller växlingskontor

Uppdaterad
Publicerad

Finansinspektionen har ingen aktiv, löpande tillsyn av växlingsföretagen, och ingen annan myndighet heller. Det menar Stefan Lundberg, chefsåklagare på Ekobrottsmyndigheten.

– Jag funderar på om det möjligen är en lucka i lagen, säger Stefan Lundberg.

Finansinspektionen är tillsynsmyndighet när det gäller växlingskontor, men chefsåklagare Stefan Lundberg på Ekobrottsmyndigheten menar att Finansinspektionens verktyg inte är tillräckliga, och att det måste finnas en löpande kontroll av växlingskontorens verksamhet.

– Länsstyrelsen har också tillsyn över vissa verksamhetsutövare utifrån ett penningtvättsperspektiv, men där ingår inte växlingskontoren, säger Stefan Lundberg.

Åsa Thalén, chef för avdelningen operativa risker på Finansinspektionen, bemöter kritiken.

– Vi gör löpande kontroller av den här typen av bolag. Sedan är det ganska begränsade kontroller vi får göra, säger hon.

I fredags berättade Finansinspektionen att man tillsammans med polisen kommer att granska ombuden för fyra bolag som bedriver växlingsverksamhet. Undersökningen riktar bland annat in sig på att granska ett antal ombud i utsatta områden.

Åklagare: Politikerna borde fått upp ögonen för detta nu

Chefsåklagare Stefan Lundberg tycker att lagstiftarna, alltså politikerna, borde ta tag i den bristande tillsynen av växlingskontoren.

– Det kan ju vara så att kunskapen om den här verksamheten inte varit tillräckligt stor i samhället. Men nu har det kommit flera uppmärksammade fall på senare tid, så nu tycker jag nog att politikerna borde ha tillräcklig kunskap för att granska problematiken och se om man kan förbättra tillsynen, säger Stefan Lundberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer