Dennis Martinsson, doktor i straffrätt. Arkivbild Foto: SVT

Experten: ”Utgår från att domen kommer överklagas”

Uppdaterad
Publicerad

Tingsrätten borde ha varit tydligare i sin motivering till den fällande domen efter dödsskjutningen i Kungens kurva, menar Dennis Martinsson, doktor i straffrätt vid Stockholms universitet.

– Jag utgår från att domen kommer att överklagas, säger han till SVT Nyheter.

Att föraren av bilen som användes vid dådet döms till mer än 17 års fängelse för mord, trots att rätten inte med säkerhet kan säga vem som avlossade skotten vid tillfället, är en strängare bedömning än vad som vanligtvis brukar göras, enligt Dennis Martinsson.

Det går att resonera så som tingsrätten gjort i sin dom, men rätten kunde ha varit tydligare i sin motivering, tycker Dennis Martinsson.

– Det här snuddar vid vad vi jurister vanligtvis brukar kalla medhjälp till mord, att köra en bil vid eller till en brottsplats. Det innebär att man inte döms för att ha utfört själva gärningen, säger han.

– Man kan fundera på om man i det här fallet flyttar ansvaret och ser på det lite strängare, det är en oklarhet i tingsrättens dom.

Enligt Dennis Martinsson så lär domen överklagas, något båda sidor kan tjäna på.

– Även åklagaren har kanske ett intresse av att överklaga eftersom det var två ytterligare personer som var åtalade för brott, men som friades helt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.