Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör en rad Botkyrkaprofiler, skolkamrater och utredare berätta om betydelsen av mordet på Adrina. Foto: Michelle Derblom Jobe/SVT

Så har mordet på Adriana påverkat Botkyrka

Uppdaterad
Publicerad

Mordet på en tolvårig flicka gjorde att mer eller mindre hela landet stannade upp. Frustration, uppgivenhet och en känsla av att våldet gått för långt präglade stora delar av samhället. Men ur frustrationen växte också en kraft. Adrianas död blev startskottet för flera initiativ mot gatuvåldet och i dag verkar många i hennes anda.

Redan innan var det många som kände att det dödliga våldet hade gått för långt men mordet på Adriana, en helt oskyldig tolvårig flicka, innebar att det hade nått en ny nivå.

Gudmor Isabella Leikas berättar att Adriana har blivit en slags symbol.

Nyheter från redaktionen i Flemingsberg

– Hon har blivit en symbol för det dödliga våldet men också en symbol för att det måste ta slut. Och hur mycket vi än inte vill att hon ska vara en symbol för det, för vi vill så gärna ha henne hos oss, så...

– Så kan hon också bli en symbol för förändring, att det var här det vände, fyller Adrianas mamma Susanne Yakes i.

I videon hör du bland annat Botkyrkaprofiler, fritidsledare, skolkamrater och rektor berätta vad Adriana och den tragiska händelsen haft för betydelse för dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyheter från redaktionen i Flemingsberg

Mer i ämnet