Foto: TT

M vill satsa 10 miljarder på fler jobb

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna föreslår ett stort reformpaket som ska lösa ”det nya utanförskapet” och få fler unga och utrikesfödda i jobb. Bland annat vill man sänka skatten på arbete för de med låga inkomster.

– Var sjunde person lever i utanförskap. Det är två grupper som utmärker sig: Unga och utrikes födda. Många unga får aldrig in den första foten på arbetsmarknaden, säger Anna Kinberg Batra, partiledare för Moderaterna, vid en pressträff i Almedalen.

Partiet föreslår därför ett ”första-jobbet-avdrag” med sänkt skatt på arbete för de med låga inkomster. Har man en lön mellan 13.000 och 19.000 kronor får man en skattelättnad som är tre till fyra gånger så stor som skattelättnaden för den som har en hög inkomst, enligt Moderaterna.

Almedalen 2015

En barnfamilj där föräldrarna är bussförare, barnskötare eller butiksbiträde ska på så sätt få 3.500 kronor extra om året.

–  Det ska löna sig att ta det första jobbet, säger Anna Kinberg Batra.

Ska ge 10.000 nya jobb

Skattesänkningarna beräknas ge 10.000 nya jobb. Sju av tio av dem kommer direkt från utanförskap, enligt beräkningar som Moderaterna har gjort.

Moderaterna vill också satsa på att få fler att utbilda sig för att få arbete. Yrkesvux föreslås byggas ut, alla ska ha rätt till kommunal vuxenutbildning och ersättningen för handledare som utbildar oerfarna ska höjas – samtidigt som man sänker månadskostnaden för att anställa en oerfaren.

–  Fler behöver rustas för det första jobbet. Det handlar framför allt om utbildning, säger Anna Kinberg Batra.

Vill se hårdare ansträngning

Partiet vill också att fler ska anstränga sig för att få ett första jobb. Därför vill man skärpa kraven på den som får försörjningsstöd, så att den ser till att vara ”anställningsbar”. Den som bryter bidragstagandet och får ett jobb på deltid ska få behålla mer av pengarna.

Moderaterna vill också ha en utbildningsplikt för den som kommer till Sverige men inte har en färdig grundskoleutbildning.

Förslagen är ”fullt finansierade” lovar Anna Kinberg Batra, men lovar att återkomma med exakt hur i höstens budgetmotion.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalen 2015

Mer i ämnet