M-ledaren Ulf Kristersson anser att regeringen underskattar vilka risker företagen står inför just nu. Foto: Janerik Henriksson / TT

M vill satsa 100 miljarder per månad för att rädda svenska företag

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen måste satsa 100 miljarder kronor per månad under maj och april för att rädda svenska företag.

Det föreslår Moderaterna som anser att regeringen måste byta ekonomisk strategi.

M-ledaren Ulf Kristersson anser att regeringen underskattar vilka risker företagen står inför just nu.

– Regeringen är för försiktig. Det ska man inte vara just nu, säger han.

Moderaterna anser att regeringen satsar för lite pengar för att rädda företag och jobb.

– Det här är ingen vanlig ekonomisk kris, säger M:s ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson, som kallar partiets förslag för en överlevnadsstrategi.

För lite

Moderaterna anser inte bara att regeringen hittills har gjort för lite för företagen i sina krispaket utan att fokus varit allt för mycket på lån och krediter.

– Det här är något vi aldrig har sett tidigare. Det här är något helt nytt. Vi måste våga låta dessa företag övervintra, säger Svantesson.

– Det skulle göra väldigt mycket för företagen att slippa arbetsgivaravgifterna, säger hon om en av delarna i M:s förslag.

I kort koncentrat vill partiet att staten ska satsa 100 miljarder kronor per månad under den akuta fasen, april och maj månad, för att stötta näringslivet.

Stödet till korttidsarbetet bör utvidgas till att också göra det möjligt att heltidspermittera, menar Moderaterna, som vill att det ska vara möjligt att permittera mellan 80 och 100 procent. Heltidspermittering skulle innebära att staten kan ta upp till 75 procent av lönekostnaden, jämfört med cirka 50 procent i dag.

Vill att staten ska ta fasta kostnader

Moderaterna vill också att staten tillfälligt ska täcka fasta kostnader för företag som tappar stora delar av sin omsättning.

För de företag som tappar stor del av omsättningen och har det väldigt tufft anser M att staten i den akuta krisfasen ska ta alla fasta kostnader.

– Det gör man i Danmark och Norge, säger Svantesson.

Viss trubbighet

Har vi råd med detta, frågar hon och svarar själv:

– Det är för tider som de här som vi har vårt ekonomiska ramverk. Vi har råd, säger hon.

Moderaternas förslag gäller två månader, men på grund av osäkerheten om läget kan det behövas mer.

– Vi vill förbinda oss för april och maj. Men vi kan också tänka oss en tredje månad, säger Kristersson.

M-företrädarna medger att det är viss trubbighet i förslagen eftersom även företag som går bra kommer att slippa arbetsgivaravgifter under två månader.

– Det kommer att ge resurser även till de företag som går bra, säger Svantesson, som ändå tycker att det är värt det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.