M: Vill satsa på polisen för att knäcka gängkriminaliteten

Uppdaterad
Publicerad

Obligatorisk lovskola, fler övervakningskameror i utsatta områden och ökade utlänningskontroller. Det prioriterar Moderaterna inför höstens ändringsbudget – om de vinner valet.

– Ett nej ska vara ett nej, och då ska man snabbt lämna landet, säger partiledaren Ulf Kristersson.

Moderaterna var först ut under årets politikervecka i Almedalen. När Ulf Kristersson höll presskonferens på söndagen berättade han att partiet prioriterar ett antal områden i höständringsbudgeten – totalt handlar det om satsningar på 400 miljoner kronor.

Partiet vill stärka försvaret, så att det snabbt kan genomföra nödvändiga övningar, genom att skjuta till 100 miljoner. På sikt är målet att 2 procent av Sveriges statsbudget ska gå till verksamheten.

Almedalen 2018

– Målet på 2 procent av budgeten ska i praktiken fördubbla försvarets kapacitet över ett antal år, säger Ulf Kristersson.

Återinföra nationella prov

För att ”skapa ordning och öka kunskapen i skolan” vill partiet återinföra de inledande proven (bedömningsstöd) i nationella proven i svenska, engelska och matematik som regeringen tog bort vid årsskiftet och digitalisera dem. Man vill även utöka undervisningstiden i lågstadiet – fler elever ska få mer undervisningstid i framför allt matematik – och införa en obligatorisk lovskola senast år 2020.

Dessutom vill M öka anslaget till Inspektionen för vård och omsorg med 50 miljoner kronor för att korta handläggningstiderna för tillståndspliktiga verksamheter.

Utreda tiggeriet

Moderaterna vill också skjuta till 100 miljoner kronor till polisen för att ”knäcka gängkriminaliteten”. Dessutom ska tillståndsplikten för polisens kameraövervakning slopas.

Samtidigt vill partiet öka antalet tullare genom ytterligare 50 miljoner kronor till Tullverket, lagstifta om att livstids fängelse ska bli normalstraff för mord samt att polisutbildningen ska bli betald. M vill också utreda hur tiggeriet ska förbjudas med utgångspunkt att utländska och inhemska tiggare ska behandlas likadant.

– Vi accepterar inte en tudelning där.

Öka utlänningskontrollerna

På migrationsområdet vill partiet införa högre krav på godkända språkkkunskaper för invandrare som deltar i SFI, det ska inte räcka med att bara närvara vid lektionerna. Samhällsorienteringen för nyanlända ska utökas till minst 100 timmar genom ett tillskott på 50 miljoner i höständringsbudgeten.

Moderaterna vill även anslå ytterligare 50 miljoner för att öka utlänningskontrollerna.

– Vi vill att återvändandet av de personer som fått avslag ska vara lika framgångsrikt som vi måste bli framgångsrika i att inkludera de människor som ska stanna. Ett ja ska vara ett ja, och snabbt komma in i samhället. Ett nej ska vara ett nej, och då ska man snabbt lämna landet.

SVT Nyheter direktrapporterade från pressträffen – här kan du läsa rapporteringen i efterhand!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalen 2018

Mer i ämnet