Foto: Scanpix

Mackdöden gör Miljöpartiet impopulärt

Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartiet har länge haft ett större stöd i städerna än på landsbygden. I skånska Skillinge anklagar många just Miljöpartiet för den försämrade servicen.
Det är nämligen ett miljöpartistiskt förslag som gör att byborna nu måste köra flera mil för att nå apotek och post.

I skånska byn Skillinge, med 700 bofasta, tvingades ”Skillinge mack och butik” att stänga ner sin verksamhet på grund av pumplagen, som drevs igenom av Miljöpartiet 2006.

Detta har gjort invånarna i Skillinge besvikna.

–Att hämta sin post, gå på apoteket eller tanka är något som inte längre går att göra här, och det har ju en enormt större påverkan på miljön än tidigare. Så det känns som att detta beslut inte var så genomtänkt för hela landet. Man kan ju undra hur det är i norrland, säger John Ekström.

–Det är ju en bra grej allt som har med miljö att göra, men ibland kanske det inte blir riktigt rätt, säger Henny olsson.

Många menar att Miljöpartiet är för storstadscentrerat, och en av invånarna säger att partiet lever på att vara populistiskt.

Pumplagen innebär att alla mackar av en viss storlek är skyldiga att tillhandahålla miljöbränslet E85, vilket i sin tur kräver kostsamma ombyggnader. Detta innebär att många små mackar i glesbyggd inte har råd, och i stället måste stänga ner.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.