Prinsessan Madeleine har fått en son

Uppdaterad
Publicerad

Prinsessan Madeleine har fått en liten son. Tre kilo tung, mellanblont hår och med pappa Chris haka. – Hela familjen är glad, säger biträdande informationschef, Annika Sönnerberg.

Den lilla prinsen föddes 13:45 på Danderyds sjukhus, vägde 3080 gram och var 49 cm lång.

– Allt har gått bra, mor och son mår bra. Hela familjen är glad, säger biträdande informationschef Annika Sönnerberg till SVT Nyheter.

Tidpunkten för födseln kan konstateras vara mycket väl tajmad med tanke på den intensiva bröllopshelg som kungafamiljen just lämnat bakom sig.

Tre kilo tung

Lite drygt två timmar efter födseln hölls en pressträff. Ingen av familjemedlemmarna var med men skickade en hälsning via kungafamiljens informationschef Margareta Thorgren.

– De är fantastiskt lyckliga och tacksamma över att allt har gått så bra, sade Margareta Thorgren.

Vårdpersonal som också medverkade på pressträffen berättade att paret kom in till sjukhuset någon gång mellan klockan 6 och 7. Förlossningen skedde naturligt utan kejsarsnitt.

– Det var en normal och komplikationsfri födsel, sade chefsbarnmorskan Anna Ståhl.

Pappa Chris var den som klippte navelsträngen berättade vårdpersonalen, som också fick frågor om pappans reaktion efter födseln.

– Glädjetårar, svarade läkaren.

”Hade Chris haka”

Även mamma Madeleine reagerade med glädjetårar och lycka. Men vårdpersonalen konstaterade att prinsessan varit en mycket lugn mamma.

Pappa Chris medverkade alltså inte under pressträffen, det förklarade kungafamiljens informationschef Margareta Thorgren så här:

– När man föder barn så är det väldigt speciellt, den här gången har partet valt att fokusera till hundra procent på sin nya familjemedlem och det är helt naturligt bara två timmar efter födseln.

Redan i kväll ska nyfikna få se den lilla pojken. Pappa Chris har nämligen lovat att ta en bild som ska publiceras på kungafamiljens hemsida berättar Thorgren.

Den lilla prinsen var mellanblond men ögonfärgen är fortfarande svår att avgöra. Sjukvårdspersonalen kunde inte svara på vem av föräldrarna den lille prinsen var lik men prinsessan Madeleine och Chris hade ändå sin uppfattning klar.

– De sa att han hade Chris haka, sade barnmorskan.

Många vill gratta

Statsminister Stefan Löfven (S) framför sina ”varmaste gratulationer” till de nyblivna tvåbarnsföräldrarna.

”Vi gläds med föräldrarna och med storasyster Leonore”, säger Löfven enligt ett pressmeddelande från Statsrådsberedningen.

På kungahusets Facebooksida strömmar gratulationerna in till nytillskottet i kungafamiljen. Många påpekar den tursamma tajmingen för födseln med tanke på prinsbröllopet i helgen.

Sexa i successionsordningen

Den nyfödde sonen är parets andra barn och en 16 månader yngre lillebror till prinsessan Leonore som föddes den 20 februari 2014. Hon föddes i New York, men den här gången blev det alltså födsel i Sverige.

Den nyfödde prinsen blir sexa i successionsordningen efter kronprinsessan Victoria och hennes dotter prinsessan Estelle, prins Carl Philip, prinsessan Madeleine och hennes dotter prinsessan Leonore.

Madeleine Thérèse Amelie Josephine är prinsessa av Sverige och hertiginna av Hälsingland och Gästrikland. Hon fyllde 33 år den 10 juni och är det svenska kungaparets yngsta barn. Hon är i dag den fjärde i tronföljden. Under hösten 2012 förlovade hon sig med finansmannen Christopher O'Neill och vigseln ägde rum i Stockholm den 8 juni 2013. Den 20 februari 2014 nedkom Madeleine med dottern Leonore och familjen flyttade tidigare i år tillbaka till Sverige från New York.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Prinsessan Madeleine har fått en son

Mer i ämnet