Finansminister Magdalena Andersson (S) presenterar en uppdatering av det makroekonomiska läget och de åtgärder regeringen vidtagit för att mildra effekterna för jobb och företag under coronakrisen. Foto: Jessica Gow / TT

Finansministern: Allvarligt läge – kan bli fler stödåtgärder

Uppdaterad
Publicerad

Det är ett allvarligt ekonomiskt läge, men krisåtgärderna gör skillnad. Så sammanfattar finansminister Magdalena Andersson (S) det ekonomiska läget i Sverige just nu. Hon öppnar samtidigt för fler stödåtgärder från regeringen.

– De indikatorer som vi har fått fram den senaste tiden pekar på en något djupare nedgång under andra kvartalet än det huvudscenario som vi presenterade i samband med vårprognosen.

BNP-raset i de två scenarierna låg då på minus 4 respektive 10 procent i år. Arbetslösheten bedöms stiga till 9 respektive 13,5 procent i de två scenariorna.

Coronapandemin

När regeringen lade fram ett huvudscenario för Sveriges ekonomi presenterades samtidigt ett alternativt scenario, med en djupare kris. Dit har Sverige inte kommit enligt finansministern, men det finns ett behov av fler stödåtgärder.

– Vår bedömning för tillfället är att vi befinner oss någonstans mitt emellan huvudscenariot och det mer negativa scenariot. Det gör att behovet av ytterligare åtgärder ökar.

Lägesbilden presenterades under en pressträff på fredagsförmiddagen om det makroekonomiska läget och regeringens åtgärder för jobb och företag. Sådana pressträffar kommer framöver hållas regelbundet, berättade Magdalena Andersson.

Drygt 100 miljarder i krisåtgärder

Det har nu gått en dryg månad sedan regeringens första stödåtgärder sattes in.

– När vårbudgeten lades hade man lagt 100 miljarder kronor på krisåtgärder. Sedan dess har kostnaden för korttidspermitteringarna ökat, så nu handlar det om 130 miljarder, säger SVT:s politiska kommentator Elisabeth Marmorstein.

Regeringens stödåtgärder har bland annat handlat om sänkta arbetsgivaravgifter, korttidspermitteringar, extra pengar till kommuner och landsting och att staten tagit över sjuklönekostnader.

Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson (M) efterfrågar fler stödåtgärder och pekar specifikt på ett omsättningsstöd.

– De företag som har allra värst inkomstbortfall borde få viss täckning för sina fasta kostnader. Det tror jag är helt nödvändigt.

220 000 korttidspermitteringar

Utfallet av korttidspermitteringar var ett av de områden som togs upp under pressträffen.

– Det är över 220 000 personer som omfattas av korttidspermitteringen och det är nästan 12 miljarder kronor som har betalats ut för detta, säger Magdalena Andersson.

Korttidspermitteringarna används mest i Stockholms, Jönköpings län och Västra Götaland, sett till användningen per tusen invånare. Minst andel korttidspermitteringar finns på Gotland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet