Magdalena Andersson: Ekonomin på väg att vända uppåt

Uppdaterad
Publicerad

Det finns signaler som tyder på att ekonomin i Sverige är på väg att vända uppåt igen, säger finansminister Magdalena Andersson (S) under en presskonferens.

Samtidigt förväntas arbetslösheten fortsätta stiga.

Trots indikationer på en återhämtning i den svenska ekonomin så är läget långt från vad det var innan coronakrisen.

– Det finns signaler som tyder på att ekonomin i Sverige är på väg att vända. Men det är viktigt att säga att det sker från en väldigt låg nivå, säger Magdalena Andersson (S).

Coronapandemin

Arbetslösheten steg under mars och april, och förväntas fortsätta öka, säger finansministern. I april månad nådde arbetslösheten 8,1 procent i Sverige. Det är den högsta arbetslöshetsiffran sedan 2014.

Ungdomar är bland de värst drabbade och många sommarjobb har gått förlorade i krisen.

”Stor osäkerhet på arbetsmarknaden”

– Ungdomsarbetslösheten ökar. Många av de som tar studenten möts av en stor osäkerhet på arbetsmarknaden, säger Magdalena Andersson.

Nu står det också klart hur stor statens nota har blivit hittills för sjuklönekostnaden och kostnaden för karensdagsersättningen.

Sjuklönekostnaden, som staten tog ansvaret för från den 1 april, landade på 5,3 miljarder kronor i april.

Regeringens bedömning på förhand var att kostnaden skulle landa på 6,5 miljarder för både april och maj.

– Det är kostnader som annars hade fallit på sektorer som har det tufft ändå, säger Magdalena Andersson under presskonferensen.

Större kostnad än beräknat

Statens kostnad för karensdagsersättningen har hittills uppgått till drygt 1 miljard kronor.

– Det är fler som varit hemma än vi hade bedömt. Men det är också viktigt att säga att vi tog fram åtgärden för att det var viktigt att människor skulle stanna hemma vid minsta symtom, för att minska smittspridningen, säger Magdalena Andersson.

Hör SVT:s politiske kommentator Mats Knutson kommentera beskeden i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet