Pensionerna minskar för många nästa år – på grund av corona

Uppdaterad
Publicerad

Inkomstpensionen kommer att minska med 1,5 procent nästa år, beräknar Pensionsmyndigheten.

Det är de som har en ”ganska låg” pension som påverkas mest.

Inkomstpensionen påverkas av inkomstutvecklingen, men i den rådande krisen kommer BNP och inkomsterna inte att öka som vanligt.

För de flesta är inkomstpensionen den största delen av pensionen, och det är den delen som brukar illustreras som den nedre delen i den så kallade ”pensionspyramiden”.

– Coronakrisen har gjort att inkomstutvecklingen i Sverige är i princip noll. Det kommer leda till en nedräkning med 1,5 procent, enligt vår senaste prognos, säger Ole Settergren, analyschef på Pensionsmyndigheten.

Påverkar inte de med svagast ekonomi

Det är varken de med den allra svagaste ekonomin eller de som har en hög pension som kommer att påverkas mest, utan istället de som har en ganska låg pension.

För de med den allra svagaste ekonomin kommer nämligen garantipension och bostadstillägg att kompenseras, enligt riksdagsbeslut.

För de som har en hög lön under sitt arbetsliv består ofta den största delen av pensionen av tjänstepension. I nuläget ser det inte ut som att tjänstepensionen kommer att påverkas till följd av coronakrisen, om krisen inte visar sig bli väldigt långvarig, enligt såväl de statliga AP-fonderna som Alecta.

”Kortsiktiga effekter har ganska liten påverkan”

Påverkan på premiepensionen, som är väldigt beroende av börsen, är dock stor. Den kommer att minska med 8 procent jämfört med 2019, enligt Pensionsmyndighetens beräkning. Det rör sig dock om en liten del av den totala pensionen.

– Det handlar kanske om i genomsnitt 50 kronor, men det skiljer sig mycket, säger Ole Settergren.

Privatpensionen, som endast en del svenskar har, är beroende av börsen på lång sikt. Så det är först om krisen blir väldigt långvarig som en större skillnad på pensionen syns.

– En dålig utveckling på kapitalmarknaden och i aktiepriser påverkar till sist pensionen. Men kortsiktiga effekter har en ganska liten påverkan, säger Ole Settergren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.